Artists´ books är en konstform där bokobjektets taktilitet och bokens sekventiella egenskap, bläddringen, är central. Paradoxalt nog visas de ofta i montrar bakom glas, så att man varken kan röra eller bläddra, och därmed inte tillgodogöra sig verket mer än som representation. Ibland, som till exempel på Ystads konstmuseum, som har en av Sveriges stora och intressanta samlingar av artists’ books, så kan man få bläddra, fast med vita handskar på, vilket ritualiserar mer än det ger en taktil upplevelse.
På Hangmen projects får man sitta och läsa, röra och bläddra, hur länge man vill, utan att behöva kalla på en bibliotekarie eller konsthallspersonal. Det är ett tydligt exempel på vad ett litet konstgalleri kan göra, som stora institutioner med större publikflöde kanske inte kan.
Hangmen är ett litet galleri inhyst en källare (som så många andra kulturverksamheter i Sverige idag), som man kommer till via en innergård nära Skanstull i Stockholm. Det drivs av Stephen McKenzie och Jenny Bergman från designstudion Hangmen sedan 2014, och verksamheten drivs med medel som de får in genom att göra utställningsteknik för stadens större institutioner, som exempelvis Millesgården och Artipelag.
Fokus i urvalet här är handgjorda och unika exemplar. Och ändå presenteras just den bredd som kategorin artists’ books rymmer: från den tunga och rumsliga installationen ”Deal With It” av Nikolina Ställborn, där självhjälpsböcker sammanfogats med tving och ryggarnas titlar bildar poem, staplar av imperativ om hur livet bör levas – till den lilla lätta teckningsboken ”Klänningar” av Ida Björs. Här finns verk av veteraner inom konstformen artists’ books, som Marja-Leena Sillanpää (överst) och Leif Elggren, jämte namn från andra arenor såsom serier, bilderböcker, textil.
Särskilt fäst blir jag vid två handtecknade böcker. Den ena är Catti Brandelius ”Showtjejen är inte avslappnad”, en tuschad historia om en ny inkarnation av hennes tidigare eller parallella alter egon Miss Universum och Elitakrobaten. Den andra är Lisa Rydbergs ”Simone de Beauvoirs bergsvandringar”, en bildberättelse i collageteknik som bygger på de Beauvoirs självbiografier från 1958 och 1960, en intellektuell kvinnas dagbok och en hetero kärlekshistoria, inte olik Gun-Britt Sundströms ”Maken”.
En utställning som denna kan också ses som ett appendix till det lokala konstlivet. Den lyckas skapa en intimitet, rumslig och i mötet med föremålen, som för en närmare konstnärerna. Utan att förringa verken, så finns här det som ofta inte ryms i konventionella presentationsformat: skiss, förarbete, original, korrespondens, dagbok, fragment.
Maryam Fanni
Foto: Magnus Bons, Hangmen Projects/Ringvägen 86. Utställningen pågår 28 september – 20 oktober 2018