Utställningen ”The Weather War” med konstnärsduon Bigert & Bergström är Skissernas museums stora vårsatsning. Mats Bigert och Lars Bergström träffades 1986 på Konstakademien i Stockholm och har jobbat tillsammans sedan dess. Deras konstnärliga produktion rör sig ofta kring frågor om miljö, klimat och människans relation till naturen.
Bigert & Bergström har synts med hög frekvens den senaste tiden. Tidigare i år har vi kunnat se dem på Artipelag i Stockholm och under sommaren är de också aktuella på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Man kan fråga sig varför duons konst kommit så i ropet den senaste tiden, förutom det faktum att de arbetat tillsammans i 30 år. Vad är det för frågor Bigert & Bergström ställer som resonerar i oss just nu? Det enkla svaret är såklart miljön. Vårt alltmer tilltagande dåliga samvete, det faktum att den globala uppvärmningen blir svårare och svårare att ignorera och den globala politikens fokus på miljöfrågor som sällan låter oss glömma att inte bara är vår planet i kritiskt tillstånd, utan att det också helt är vårt eget fel.
Begreppet antropocen, den geologiska epok som började någon gång kring den industriella revolutionen och kan definieras som den epok där människans verksamhet påverkat jordens klimat och ekosystem, får alltmer fotfäste bland fler än bara geologer. Här kan vi dra direkta paralleller till Bigert & Bergströms konst. Deras geoaktivismbaserade verk behandlar ofta människans futila försök att reparera den skada vi åsamkat, som i verket ”The Freeze”. Här klättrade konstnärsduon upp på Kebnekaises smältande sydtopp, Sveriges högsta punkt, med en solreflekterande skuggväv för att försöka förhindra toppen från att smälta ytterligare. Aktionen i sig kan knappast räknas som en långvarig lösning men ställer frågor som väcker kritiska tankar hos betraktaren.
Även filmen ”The Weather War”, som lånat sitt namn till utställningen, ställer frågor kring människans förmåga att påverka naturens fenomen. Här handlar det om en maskin för att stoppa tornados och en kanon som används för att mildra hagelstormar. Dock uppstår några frågor under filmens gång: Om vädret delvis är ett symptom för människans klimatpåverkan, har vi rätt att ändra det? Är det kanske till och med vår skyldighet att försöka återställa det vi förstört? Men för vems skull är det vi lagar? Existentiella frågor blandas med utforskarglädje, allt medan Bigert & Bergström själva rullar det enorma svarta klotet ”The Problem” framför sig.
Själva utställningen ”The Weather War” är välproducerad och snygg. Många verk har nog en hög instagramfaktor. Med en välavvägd blandning av humor och kritik är det en utställning som inte får missas.
Johanna Theander
Foto: Emma Krantz, Skissernas museum, Finngatan 2, Lund. Utställningen pågår 22 mars – 9 september 2018