Torbjörn Johansson, ”The Color of My Eye”, installation Färgfabriken, 2012
Beskriv din konst med tre ord: Visuell, rumslig, process.
Hur ser din arbetsprocess ut? Ett fysiskt arbete i ateljén inleds med ett fritt associerande mot ett specifikt rum eller sammanhang. Materialval, process är viktig. Jag vill bli utmanad och överraskad på vägen. När jag har nått en förståelse, ger de val jag gör en ökad möjlighet att skruva åt uttrycket så exakt som möjligt.
Vad inspireras du av? Naturens fenomen, ljus, material som förvandlas, det specifika rummet.
Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Mina egna.
Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Velázquez lärde mig hur ett material kan förvandlas med betraktarens avstånd och beskriva något alldeles specifikt exakt; Rum, ljus, uttryck, materialitet, struktur, men även kontext och politik.
Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? ”Descension” av Anish Kapoor.
Vad är konst till för? Att utveckla, vara ett språk, annat än det skrivna. Att utveckla ett språk som kommunicerar, uttrycker och fördjupar frågeställningar, drömmar och upplevelser. Att engagera, ifrågasätta och påvisa upplevelsen av en rumslig erfarenhet.
Vad är konst inte till för? Att marknadsföra. Att vara plåster över exempelvis dålig arkitektur. Att vara ett uttryck för idéer som står utanför konstverket
Vilken åtgärd skulle främja konsten? Att mer medel ur samhället frigörs så att konstnärer får ersättning för sitt arbete vid exempelvis konsthallar och museer. MU-avtalet är en bra början. Men många bra och välutbildade konstnärer arbetar med annat än sitt konstnärskap. Momsbefriad konst skulle öka försäljning. Ge bild i skolan stor vikt.
Torbjörn Johansson är just nu aktuell i utställningen ¨Färg¨ på Örebro Konsthall (tillsammans med Niklas Seglevi och Katarina Löfström), pågår 18 juni – 21 augusti 2016. Han deltog under våren i utställningen ”I call it the Universal Circle” på RYMD Konstrum i Sickla utanför Stockholm.