I höstas såg jag en stor utställning med Andy Warhols verk i Paris. Jag slogs då av hur intensiteten och skönheten i hans målningar och filmer framstod som helt oanfrätta av tidens tand. Warhols verk från 1960- och 70-talen; de färggranna blommorna, den elektriska stolen och de många självporträtten, hade en fräschör och ett bett som inte mattats alls. Huvudnumret utgjordes av installationen ”Shadows” (1978-79), som visades i sin helhet för första gången i Europa. Det är en svit på över hundra stora silkscreens av en skugga – ett helt hänförande verk där Warhol drivit sitt koncept till sin spets.
Warhols konst består till lika delar av skarp samhällsanalys och en utsvävande och dödsmärkt skönhetskult. Allt levererat med en avslappnad attityd, som samtidigt är tillbakalutad och tillbakadragen. Warhols produktion är mångfacetterad och enorm, och varje utställning med hans konst försöker hitta en egen ingång. På Artipelag är det hans kommersiella sida som står i centrum. Man har fokuserat på konsten – och konstnärskapet – som ett varumärke. Här har Warhols egna verk klivit lite åt sidan, till förmån för trendiga kläder, hippa hattar, klockor, barnvagnar (!) och skateboards. Föremålen lyfts fram, kanske inte direkt som konstverk, men som dyrbara objekt med lånad status från Warhol. Och som godkända produkter från den stiftelse som beslutar om vilka märken som får använda hans eftertraktade namn.
Resultatet blir en splittrad och urvattnad utställning, där Warhols egna verk – oftast i små format – känns ganska tama och ointressanta. Hans dollartecken och grafiska blad av hammaren och skäran tillhör inte hans visuellt vassaste. Istället för sociala kommenterar upplevs dessa sena verk, just, som kommers. Och det visste vi väl redan? I utställningen ingår också några verk av konstnärer som gjort egna versioner av Warhols mest kända bilder, men den delen slarvas bort. Här hade man annars kunnat få till en intressant diskussion kring original och kopia, och på vilket sätt dessa konstnärers dubblerande av Warhols ikoner liknar eller skiljer sig från, till exempel, kamouflagemönstrade kläder från WeSC.
Utställningens behållning är ett rum med Warhols tidiga teckningar från 1950-talet, gjorda medan han fortfarande var reklamtecknare. Det är ett slags stiliserade silhuetter av personer överförda från bilder i dagstidningar. Dessa spröda försök andas och lever på ett sätt som frigör dem från resten av utställningen.
Magnus Bons
Foto: Jean-Baptiste Béranger. Artipelag, Artipelagstigen 1, Värmdö. Utställningen pågår 15 april – 25 september 2016