Corita Kent (1918- 1986) var en aktivist och popkonstmålande nunna. Jo, du läste rätt. Fram till 1968 tillhörde hon ordenssällskapet Sisters of the Immaculate Heart of Mary i Los Angeles, där många av hennes färgglada och politiskt kommenterande serigrafier och screentryck såg dagens ljus. I fotografier från samma tid kan man se Kent och andra nunnor i karaktäristiska svartvita dräkter demonstrera eller kontemplativt arbeta i en kreativ verkstad. Kärlek och fred var bärande budskap. Hon tycks ha varit en okonventionell och äventyrslysten person, något som ter sig lite förvånansvärt med tanke på den katolska patriarkala struktur hon understödde och var en del i.
I Den fördolda verkstaden på Galleri 1 utgår Fredrika Anderson från Kents spännande verksamhet under nunnetiden. I Andersons målningar fokuseras systerskapets idoga men många gånger undangömda skaparkraft, en tråd som säkerligen tilltalar många och ringlar sig långt utanför klostergården.
Plakat, Marias dag, 1964 (vi ville tillhöra dagen och varandra) är en serie på två verk, där en hop kvinnor trängs runt plakat som lagts i en bågliknande form på ett gräsfält. I målningarna spegelvänds motivet vilket medför att plakaten formar en cirkel, en evighetssymbol med religiösa och magiska kopplingar som i detta sammanhang får stå för längtan efter mänsklig tillhörighet och mening. Ett liknande scenario uppträder i Procession vid Watts Tower, 1957, där ett kvinnotåg spatserar likt kulörta fåglar med skyltar föreställande geometriska figurer. I utställningens enda abstrakta verk övergår det täta folkmyllret i konfettiliknande prickar utspridda på en himmelsblå grund. I ljuva Shakers (Att röra vid tingen) syns en mjukt spenslig hand smeka en marmorkall madonna – en beröring som kvarlämnar många frågor.
Transcendens, antroposofi, ikonmåleri, politiskt engagemang, Giotto och Karin Mamma Andersson är bara några företeelser och namn som spontant dyker upp i betraktandet av Andersons konst. Akvarell och gouache har målats sakligt fast ömsint på japanskt papper. Det är en utställning att begrunda länge. Prudentlig till en början, men efter ett tag allt mer komplex och sensuell.
Sara Arvidsson
Foto: Fredrika Anderson. Galleri 1, Erik Dahlbergsgatan 14, Göteborg. Utställningen pågår 7 – 28 november 2015