Vem behöver egentligen fler bilder i en värld där antalet bilder i stort sett fördubblas från dag till dag? Och där själva kvantiteten gör det närmast omöjlig att skapa en relation till de bilder som verkligen betyder något, eftersom så mycket av tid och energi går åt till att att sålla agnarna från vetet? I Anders Sletvold Moes konst tas vi med till en vilopunkt från vilken det är möjlig att dra ett djupt andetag och titta ut över det visuella landskapets topografi. Sletvold Moe arbetar i vad man skulle kunna kalla en postminimalistisk tradition. Hans reduktionistiska formspråk är inget självändamål eller motiverat av ideologiska överväganden. I stället placerar han sitt konstnärskap i relation både till konsthistorien och till sin egen position i samtiden. Från denna punkt tar han ut kursen och navigerar sig skickligt fram mellan vad som för många andra konstnärer hade utgjort estetiska grynnor, lätta att haverera mot.
I sin nya utställning med titeln Black Letters har han kommunicerat med konsthistorien samtidigt som han skrivit in sig i densamma. I en serie svarta verk, konsekvent utförda i A4-format, gör han detaljrika och proportionellt perfekta miniatyrreproduktioner av egna och andras bilder, de flesta hämtade från efterkrigstidens högmodernism. Det nostalgiska elementet ska inte underskattas, samtidigt som man bemäktigas av en underligt känsla när en Bærtling eller Ransve tonar fram ur svärtan, främmande och välkända på en och samma gång. Ställda bredvid varandra i exakt samma format avpersonifieras de samtidigt som de paradoxalt nog framstår som ännu mer individuella.
Sletvold Moes bilder har en näst intill seriell enhetlighet, och kan på avstånd påminna om exempelvis Allan McCollums verk. Men till skillnad från dessa är inte Sletvold Moe ute efter att reproducera tecken för begreppet ”måleri”. Han har en djupt personlig relation till många av förlagorna, och tar dem på ett större allvar än ”bara” som upphovspersoner till den arketypiska form som målningar brukar ha. Anders Sletvold Moe är en konstnär som uppenbarligen inspireras av den dialog han för med sina ”studieobjekt”, och som inte drar sig för att göra det lågmälda samtalet till en angelägenhet som äger rum här och nu. Intrycket förstärks av att verken presenteras i rum med svartmålade väggar, något som förhöjer känslan av intimitet och även gör Black Letters till en säregen skulptural upplevelse.
Adress: Gävlegatan 10 B, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 13/11 – 13/12
Anders Olofsson (text), Carl Henrik Tillberg/ELASTIC Galllery (foto)