Utställningen ”All Things are Devoid of Intrinsic Existence” med nya verk av James Rosenquist är konstnärens första separatutställning i Sverige på 17 år. Den numera 80 år gamla konstnären är känd som en av pop-konstens frontfigurer och en storhet på den amerikanska konstscenen i många år. På 50-talet arbetade Rosenquist som målare av affischtavlor vilket senare skulle komma att inspirera hans storskaliga arbetsformat. I sina tidigare arbeten, under 60- och 70-talet använde han liksom Warhol, Lichtenstein och andra ur pop-konstens kärna bildmaterial hämtad ur reklamens värld. Hans signum var att frammana nya narrativ genom att använda bilder ur reklam och masskultur för att sedan skapa en juxtaposition mellan dessa med en fragmenterad, nästa kollageliknande teknik.
Som popkonstnär var Rosenquist ofta uttalat politisk i sina verk, till skillnad från många av hans kollegor och även hans senare konst behandlar frågor som berör mänskligheten och de specifika drag som genomsyrar vår existens. Verket ”F-111” från 1964-64, med vilket Rosenquist skapade sig ett namn på den internationella konstscenen, var även det en politisk kommentar. Det 26 meter långa verket anspelade på tidstypiska politiska frågor liksom Vietnamkriget och det amerikanska konsumtionssamhällets snabba frammarsch.
Rosenquist har tidigare gjort konst som tagit sitt avstamp i vetenskapen, till exempel i verket ”The Speed of Light” från 1990-talet där han utforskar teman liksom rymd, ljus och relativitetsteori. Hans senare verk har däremot dragits mot det mer kontemplativa hållet. De baseras på hans tidigare intresse för rymden och kosmos med tillägg liksom nya teorier kring multiversa. I dessa verk finner vi en avsaknad av de vanliga popkonstreferenser liksom reklambilder och masskultur vi är vana att se i Rosenquists verk. Stilen känns dock igen. Skärvor och fragment av universa, av galaxer, stjärnhimlar och supernovor fyller dukarna. Dynamiken i dukarna kan tänkas syfta till rörelse och händelser som utspelar sig över miljontals år i vår egen och andra galaxer, men i Rosenquists verk tar de enbart några sekunder. Denna dynamik bidrar till att skapa en instabilitet för betraktaren i det att bilderna inte erbjuder en fast punkt, något familjärt för oss att vila ögonen på. Som ett kalejdoskop breder okända galaxer och universa ut sig över dukarna och påminner oss om vår egen litenhet i förhållande till det oändliga där ute.
Adress: Kungsträdgården 3, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 29/4 – 14/6
Johanna Theander (text), Wetterling Gallery (foto)