SANAA-kuben i Essen är en spektakulär byggnad med en intressant historia som i väntan på nya hyresgäster blivit platsen för fotoprojektet ”Ruhr Blicke”. Den 35 meter stora kuben bestående av slätslipad betong och stora asymmetriska fönster uppfördes 2006 av den japanska arkitektduon SANAA. Bakom projektet stod en privat designskola, men skolan blev aldrig någon succé, utan byggnaden blev i stället ledig lagom till Kulturhuvudstadsåret 2010 i Ruhr. Vilket gjorde att den då kunde utnyttjas för utställningen ”Ruhr Blicke”, där elva internationellt kända konstnärer som Andreas Gursky, Candida Höfer, Thomas Struth m.fl fått möjlighet att presentera sin vy av Ruhrområdet.
När man pratar om foto och Ruhr kan man inte komma undan Bernd och Hilla Becher, och deras mångåriga projekt med att skildra byggnader från den gamla industritiden med koltorn, gasklockor och järnverk. Deras bilder skapar en självklar utgångspunkt för utställningen. Bernd Becher var också professor på Düsseldorfs konstakademi under flera år och undervisade elever som Andreas Gursky, Candida Höfer och Thomas Struth som alla återfinns i utställningen. På så sätt knyts säcken ihop i utställningen.
Med tillgång till ett sådant ett urval av internationellt kända fotografer är det svårt att misslyckas. Dessutom har man haft tillgång till ett utställningsrum som bara det är värt ett besök. Men det är ändå lite synd att man inte vågat ta med några yngre fotografer, som det är nu är de flesta fotograferna födda på 50- och 60-talet. Bilden av Ruhr överraskar inte heller, utan känns väldigt traditionell med vyer över industriområden, bostadsområden och städernas borgmästare. Man undrar vart det nya, unga kreativa Ruhr finns representerar? Detta område som är en smältdegel av olika nationaliteter, ett område i stark förvandling från industri- till kulturlandskapet, vilket är själva temat för Kulturhuvudstadsåret Ruhr 2010. Borde det inte ha varit lite mer kultur än industri i blickfånget?
En favorit i utställningen är Candida Höfer som med sina stora interiörbilder av bland annat Stadthalle i Müllheim och så klart från SAANA-kuben, lyckas fånga den kulturella arkitekturens estetik i området. På samma sätt som Bernd och Hilla Becher katalogiserar industrikulturens estetik, så skapar Höfer en encyklopedi av offentliga kulturella rum bestående av bibliotek, museer och föreläsningssalar. Att se Höfers fotografi av interiören från SAANA-kuben blir också lite speciellt. Man står i detta gigantiska rum med över 10 meter i takhöjd och tittar på ett foto av rummet man befinner sig i, vilket skapar en spännande rum-i-rum-känsla.
Bilder (uppifrån och ned): Candida Höfer, Thomas Struth
Adress: Gelsenkirchener Str. 209
Utställningen pågår under perioden 24/4 – 24/10
Mathias Jansson (text), konstnärerna (foto)