Publicerad 24 mars 2015 Av I Gå och se! Med 4646 Visningar

Yngve Rådberg på Galleri Olsson

Yngve Rådberg har en gång för alla lämnat det måleri i brevlådeformat han uppföra ett mästerskap i (även om formatet snarare efterliknar filmens bredbild). I sina nya målningar är formatet betydligt mer uppskruvat, vilket även gäller kompositionen komplexitet och målningarnas detaljeringsgrad. De fåtal personer som tidigare befolkade Rådbergs bildrum har nu ersatts av stora kollektiv, folksamlingar som utgör både en positiv och negativ kraft. Mellan gemenskapen i kollektivet och den brölande, mordiska mobben är steget egentligen inte så långt. I en scen som visar hur en folkmassa fylkas kring ett bål mitt på stadens torg är det oklart om det är firande fotbollssupporters eller politiska aktivister som förbereder ett våldsamt upplopp. Elden som brinner kan lika gärna vara värmande som förgörande.

yngve_r_dberg_utsikt_ii_2014_olja_p_duk_200x300cmI ett annat panorama ser vi Caspar David Friedrichs vandrare ovan molnen (försedd med ett barn som sällskap) blicka ut över en bombad stad från ett perspektiv vi känner igen från otaliga fotografier från andra världskrigets sönderbombade tyska städer. Och en tredje målning  erbjuder oss ett perspektiv i form av ett hål rakt igenom en husfasad av det slag soldater brukar spränga mellan byggnader för att slippa förflytta sig på gatorna. Den “utsikt”, som också är utställningens titel, visar sig vara ett förkrympt perspektiv som  det råa våldet gjort ännu snävare.

I Yngve Rådbergs måleri finns numera en större variationsrikedom än tidigare, trots att den svarta grundtonen fortfarande dominerar. Hans undergångsvisioner passar tyvärr bra in i tidsandan, där visionerna som levereras till oss av massmedierna inte har mycket hopp att erbjuda. Ändå är Rådbergs målningar inte helt dystopiska. Det finns i dessa bilder an ambivalens, ett osäkerhetsmoment, inbyggt och man kan aldrig veta om det ändå inte finns ett ljus i slutet av tunneln.

Adress: Fredsgatan 12, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 7/3 – 12/4

Anders Olofsson (text), Galleri Olsson (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.