Publicerad 14 september 2013 Av I Gå och se! Med 4427 Visningar

Viktor Rosdahl på Christian Larsen

2_90x120cm1Christian Larsen visar till den 29 september konstnären Viktor Rosdahl. Rosdahl är utbildad på Malmö Konsthögskola samt Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hans verk alluderar på en rad olika teman såsom kontrasten mellan utopi och dystopi, balansen mellan verklighet och fiktion men även mytologi med en gnutta Black Metal i bakfickan. Rosdahls målningar, installationer och skulpturer har en speciell en tendens att på ett kusligt sätt inkräkta på verkligheten. Hans mörka fiktioner tränger sig på och bryter sig ur traditionella sätt att betrakta konst samtidigt som de rent bokstavligen bryter sig ut ur väggar och murar. Ofta verkar de ha uppstått på platsen, som om väggen gått sönder och en levande organism sakta tar sig ut ur hålet. Verket ”Nattkvarter- Selma” från 2013 är just ett sådant verk. Genom ett fiktivt hål i väggen ser vi en flicka som ligger och vilar med rufsigt hår som täcker delar av ansiktet. Hennes ställning är vilande, ett barns djupa och lugna sömn men blir samtidigt kuslig i jämförelse med himlen i bakgrunden fylld med orosmoln och den massivt inkräktande arkitekturen som även den syns i bakgrunden. Det sönderrivna pappret runt bilden av flickan består till viss del av ett gammalt omslagspapper eller barntapet, som även det syftar till barndomens oskuld och förhöjer komplexiteten i verket.

Även de bilder som snällt stannar inom dukens normala proportioner utan att försöka bryta sig ut ur galleriväggen ger liknande, överväldigande effekter genom uttryck av både dyster aggressivitet och utopisk vision. Det som kanske bäst sammanfattar Rosdahls måleri är det dynamiska användandet av rymd. Kaoset som Rosdahl skapar genom svartvita cykloner och dynamiska himlavalv står i stark kontrast till de människotomma städerna med de tomma höghusen med gapande svarta fönster. I dessa världar är människans värld ett uttryck för någonting episkt som klingar av förestående undergång.

Adress: Hudiksvallsgatan 8, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 22/8 – 29/9

Johanna Theander (text), Christian Larsen (foto)

Johanna Theander är konstskribent med examen i konstvetenskap och kulturvetenskap från Lunds universitet. Hon skriver regelbundet för Konsten.net.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.