Publicerad 05 februari 2012 Av I Gå och se! Med 2499 Visningar

Vårsalongen på Liljevachs konsthall

yohanna

Dags för ännu en Vårsalong på Liljevalchs konsthall, denna gång med en jury bestående av konstnärerna Ernst Billgren, Peter Johansson och Annika von Hausswolff. Resultatet har blivit en utställning där måleriet dominerar – även om man bör nämna att broderi av någon anledning kommit att vara överrepresenterat den här gången. Däremot är foto, video och mer konceptuella uttryck främmande fåglar. Det tycks som om årets jury strävat efter att skapa en helhet som i något avseende fronderar med den estetik som dominerar på gallerierna och konsthallarna. Vissa av verken och uttrycken ligger ganska nära vad som visades i utställningen “Eljest” på Liljevalchs 2010, och som visade verk av konstnärer på utsidan av konstetablissemanget. Men autodidakterna är ändå ganska få i årets Vårsalong, de flesta av utställarna har antingen förberedande konstskola eller högskoleutbildning med konstinriktning i bagaget.

Men om målsättningen varit at försöka göra Vårsalongen lite mer “alternativ” i förhållande till den etablerade gallerikonsten så är resultatet ganska försiktigt. Det är inte många av utställarna som tar i så det känns på djupet. Men undantagen är desto mer välkomna. Maja Qvarnströms och Erik Lagerwalls rumsinstallation “Tjugo i fyra” är en väl genomförd vardagsabsurditet som imponerar med sin materialkänsla och idérikedom. Ida Perssons stora målningar av olika slags antikverade apparater är en annan variation på samma tema. Hon förvandlar det numera ganska kvalmiga neorelismen till något överraskande och paradoxalt fräscht. Anna-Karin Rasmusson tar utgångspunkt i en animationsteknik som Nathalie Djurberg gjort världsberömd. Men tempot och storyn är uppskruvad åtskilliga varv, och konsekvensen är ett videoverk kännetecknat av ett vällustigt blodskvättande.

Årets charmpris går dock till Yohanna Nordh. Hennes korta musikvideo om kärleken mellan hund och katt är fyndigt utförd och musikaliskt kongenial. Inget djuplodande i livets brunn, men tillräckligt för att vinterhimlen skall spricka upp för ett ögonblick.

Adress: Djurgårdsvägen 60
Utställningen pågår under perioden 27/1 – 25/3

Anders Olofsson (text), Liljevalchs konsthall (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.