Publicerad 01 februari 2009 Av I Konstkommentarer Med 37351 Visningar

Vad är konst?

Ernst Billgrens nya bok ”Vad är konst?” ställer världens tråkigaste fråga i guld på det profetiskt vita omslaget, så redan det är kul. Jag önskar att jag fick den i händerna direkt när jag började guida på Moderna Museet. Då hade mina visningar varit så här: Konsten är ett ord! Nu går vi vidare. Okej, okej, det är ett sätt att tänka på saker man inte har något annat språk för. Förstår ni inte? Nej, det är inte så konstigt. Konst var en historisk parentes mellan 1700-talet och 1960-talet. Ja, jo, men det var ingen vits med ett begrepp som inte uteslöt något så konsten är borta nu. Tack för er uppmärksamhet!

Eller så kunde jag ha haft boken på min förberedande konstskola: Ni kan glömma att jag tänker teckna kroki eller pressa akvarellpapper. Ni vill bara hålla mig nere i meningslöst hantverk så att ni slipper konkurrens. På Konstfack hade det varit ännu roligare: Jaha, ni tycker inte att det jag gör är bra. Det är lugnt för jag gör saker som är sanna medan ni bara är ängsliga för vad Lars Nittve ska tycka. Vadå, gör ni saker som ni vill? Ni vet inte vad ni vill och du är inte intresserad av Palestina utan av sand. Jo, jag är klar med min andra film på en vecka och jag vägrar experimentera mer, för vägen är inte målet, det är bara ni losers som tycker så för att ni aldrig kommer fram.

Nu kan jag ta med boken till min frisör: Nej, jag målar inte. Jag jobbar mest med media. Det är ett svårbearbetat material men det har roliga egenskaper. Väldigt snabbt och brett. Dåligt som idéöverföring förvisso, man kan bara meddela hur man ser ut och att man lever, så snabba på och gör det bra! Min nästa utställning är på Mars. Man kommer att hitta min målning där under en sten, fatta vilket genomslag! Det är klart att jag är en lyckad konstnär, det avgör jag själv. Jag är också bra för jag har tur. Jo, jag är besviken, men det är åldern. Man är mest besviken mellan 32–34 för då inser man att ungdomsdrömmen gick åt skogen och man har ännu inte vant sig vid att extraknäcka. Behöver ni någon som städar här?

2009-02-01 Magdalena Dziurlikowska

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.