Publicerad 22 november 2010 Av I Konsten väljer Med 1885 Visningar

Uta Barth på Andréhn-Schiptjenko

ex_utabarth10l

Somliga besökare på Magasin 3:s samlingsutställning ”Thrice Upon a Time” blev kanske förvånade över att upptäcka hur många verk av Uta Barth som ingår i konsthallens samling. Men Magasin 3 brukar köpa med urskiljning, så att Barth finns med är inget att förundras över. Hennes gallerist Andréhn-Schiptjenko radar nu upp den sjätte utställningen med Barths verk, ett oväntat starkt och långvarigt partnerskap när det gäller en konstnär som dels är utländsk, dels arbetar på ett sätt som befinner sig på ljusårs avstånd från alla rådande konsttrender.

Uta Barth är inte de yviga gesternas konstnär. Hon laborerar med mycket små förskjutningar, och undviker noggrant att fläka ut sitt ego. I den nya utställningen har hon i och för sig tagit det ”radikala” steget att fånga sin egen skugga under promenaden med kameran i ateljén närområde. Men det är inte konstnären eller privatpersonen Uta Barth som är huvudintresset. Att hon själv indirekt är närvarande är snarast en metod för att ge verkligheten hon avbildar djup och dynamik, låt vara i ett mycket långsamt tempo. Här och var faller hennes öga på enstaka detaljer, så oansenliga att de normalt faller igenom vårt synfält. Man skulle kunna påstå att hon egentligen fotograferar tomheten ögonblicket innan den materialiseras till objekt. I den sköra tidskapseln ryms en högst ovanlig och egensinnig poesi.

Adress: Hudiksvallsgatan 8, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 18/11 – 23/12

Anders Olofsson (text), Andréhn-Schiptjenko (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.