Publicerad 13 augusti 2017 Av I Gå och se! Med 8096 Visningar

Ulf Rollof på Moderna museet i Malmö

Är det möjligen en samtida schaman som har installerat sig i museets väldiga turbinhall? En metafysiskt bevandrad konstruktör har lämnat sina spår därinne, i form av en mängd konstverk av olika slag. Här finns bland annat en ålderdomlig rock täckt med tjocka slingor av is som ett yttre foder, en långsmal matta av gummi tänkt att locka till sig änglar, några runda objekt med ägg bredvid små livbåtar i gummi och en svärm sköra figurativa akvareller. Helheten är på samma gång distinkt och mångbottnad – gestaltningen exakt och betydelsen undflyende.

Ulf Rollof retrospektiva installation formar sig efter hand till en artikulering kring smärta. Den beskriver en samtidig katastrof och räddning, för oss som kollektiv och enskilda individer. Rollof intresserar sig för teknologi såväl som mytologi, och hans konst spänner mellan maskin och människa, ande och kropp. Han rör sig från dröm till vakenhet, och försöker greppa både livet och döden. Rollofs konst har ett uråldrigt drag, och är på samma gång helt samtida. Att han har jämförts med Bourgeois och Beuys är logiskt – här finns något av samma intima laddning av materialen.

Kanske kan man betrakta Rollofs verk som ett slags passager? Färdvägar eller farkoster mellan vår värld och en annan? Portar som möjliggör resor mellan olika levnadsformer och kunskapsområden. Med stor precision luckrar Rollof upp begreppen, och ifrågasätter verklighetens fasthet.

Tyvärr var det några verk som inte fungerade vid mitt besök. Rollofs väldiga ”Glödsol” stod slocknad i mörkret i ett av sidorummen. Och de två centralt placerade bälgarna andades inte, som de väl ska göra? (Dessutom var även ett verk i sidoutställningen ”Malmö brinner!” ur funktion.) Jag har förståelse för att tekniken ibland krånglar, men utställningens betydelsefulla kontrast mellan isrocken och glödsolen uteblev.

Trots detta är Rollofs utställning utan tvivel imponerande – och understryker hur han kombinerar teknologisk fantasi med orubblig livskraft. Rollofs konstnärskap är ovanligt mångsidigt, och sällsynt personligt. En efterlängtad utställning.

Magnus Bons

Foto: Helene Toresdotter/Moderna museet Malmö, Ola Billgren plats 2-4. Utställningen pågår 22 juni 2017–14 januari 2018

Jag är Konstens redaktör sedan hösten 2015. Förutom på Konsten.net skriver jag i Dagens Nyheter, Konstperspektiv och Fotografisk tidskrift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.