Publicerad 18 mars 2015 Av I Konsten väljer Med 4055 Visningar

Tova Mozard på Cecilia Hillström Gallery

Tova Mozard har en sällsynt känslig näsa för populärkulturen dolda – för att inte säga mörka – sidor. I hennes tidigare verk har vi kunnat följa henne på vandringar i den amerikanska underhållningsindustrins undervegetation, där mer eller mindre vinddrivna existenser befolkar de fantastiska miljöerna. Ibland är det faktiskt bara scenografierna och rekvisita som återstår när strålkastarna släckta och rösterna tystnat. Kvar finns fragmenten av en slags samtidsarkeologi som också erbjuder gemensamma ikoner vi kan känna igen och känna igen oss i.

Drapes-and-SeatsI sin nya utställning tar hon sig an The Comedy Store, en standupklubb i West Hollywood av det legendariska slaget. Klubben har sedan början av 1970-talet fungerat som en plantskola för aspirerande komiker, och bland de stjärnor som provat ut sina första skämt på klubbens scen finns legendaren som Johnny Carson, Jay Leno och David Letterman. Men allt har inte varit så humoristiskt. I slutet av 70-talet rasade en arbetskonflikt mellan klubbens ägare och komikerna, som krävde ersättning för sina framträdanden. Tonen var stundtals bitter, och en av komikerna lär ha begått självmord framför klubben när han fått sparken som en följd av konflikten.

I Tova Mozards tappning porträtteras The Comedy Store som en blandning av himmel och helvete. De kända namnen finns där, liksom rekvisita och den imponerande salongen med sina tunga draperier och skoningslösa rampljus. I en video möter vi en av komikerna i olika situationer, där det blir tydligt hur tuff och oförlåtande underhållningsindustrin kan vara. Tova Mozard plockar skickligt upp alla detaljer som har en arketypisk betydelse för de miljöer och verksamheter hon skildrar, men hon klär samtidigt av dem deras aura. Kvar står en naken insikt om alltings fåfänglighet. Det är skrämmande och befriande på en och samma gång.

Adress: Hälsingegatan 43, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 5/3 – 18/4

Anders Olofsson (text), Cecilia Hillström Gallery (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.