Publicerad 26 december 2009 Av I Gå och se! Med 1780 Visningar

Tongue, ett projekt av Oda Projesi och Nadin Reschke

tongueUnder tre veckor har projektet som har formen av en språkkurs hållit igång. Som vanligt när den turkiska konstnärsgruppen Oda Projesi är inblandad mixas allvar med lekfulhet och en öppenhet för att vad som helst kan hända. Utgångspunkten för projektet är språket som mötespunkt och gräns – hur det kan utestänga och integrera människor. Men också hur språket strukturerar vår vardag och påverkar vår syn på omgivningen. Projektet är i hög grad relaterat till Kreuzberg, och därmed är förstås stadsdelens turkiska särprägel i fokus. I lokalen där projektet äger rum blandas hela tiden tyska, turkiska och engelska.

 Jag besökte projektet vid två lektionstillfällen, vid det första höll Nadin Reschke en lektion om ord och språkbruk från DDR-tiden som idag är borta ur det tyska språket.  Vid min andra lektion höll Giò Di Sera en föreläsning om Berlingo – alltså en motsvarighet till rosengårdssvenskan i Malmö. Lektionerna har både följts av en trogen skara besökare och tillfälliga besökare, samt av inbjudna skolklasser. Man har även haft inbjudna besökare som själva undervisat, och vid vissa tillfällen har eleverna gått in och undervisat varandra. I lokalen har också visats språkrelaterade verk av andra konstnärer.

 Projektet pågick under tiden 9-29 november, men går också följa på: http://tonguesprachkurse.blogspot.com

 2009-12-26 Per Brunskog (text), Oda Projesi (foto)

Frilansande konstskribent och kurator. Huvudsak väljer jag att skriva om konst som nollställer mig, få mig att skåda det yttre omfånget av mitt förnuft. Den första text jag någonsin fick publicerad var här i Konsten.net 2005, sedan dess har det blivit en lång rad texter som skildrat olika företeelse inom den internationella konstvärlden, både för Konsten.net och för andra forum. Hemsida: www.perbrunskog.info

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.