Publicerad 28 augusti 2014 Av I Gå och se! Med 3972 Visningar

Tobias Bernstrup på Andréhn-Schiptjenko

2013_PROMISE_detalj_5625Tobia Bernstrup är en av den svenska performance och cyberkonstens riktiga pionjärer. Det finns knappast någon enda populärkultur eller subkultur som han inte tagit sig an. Men på senare år har det känts som att han varit på väg åt ett helt annat håll, kanske inåt mot det egna jagets relation till historien och minnet. Så även om hans nya utställning delvis överraskar är den inte oväntad, snarare tvärtom.

Utgångspunkten är en målning av Caspar David Friedrich, förvarad i Berlin men förstörd under de allierades bombningar av staden 1945. Hur den såg ut framgår bara av ett fåtal bevarade svartvita fotografier. Den andra huvudrollen i utställningen spelas av den engelske flygmarskalken Arthur Harris och hans armada av Lancasterbombplan som malde sönder stad efter stad i Tyskland under andra världskrigets sista år. En videoprojektion av just en Lancaster som fäller en s.k. kvartersbomb fungerar som pendang till Friedrichs vemodiga målning av en översnöad ödekyrkogård i månsken.

Det ryms ett antal kusliga paradoxer i denna sammanställning. Friedrichs symbolladdade och ödesmättade målningar uppskattades av Hitler, och scenerierna från hans målningar går igen i många av filmbolaget UFA:s produktioner under 30-talet. Romantiken och destruktiviteten ligger hårfint nära varandra. Även Harris och hans Lancasterbombare bär på en dubbeltydighet. Harris menade att ett systematiskt förintande av de tyska storstäderna, oavsett deras kulturhistoriska betydelse, var en nödvändighet om kriget skulle kunna vinnas. Men konsekvenserna av hans strategi var så blodisande att han – när kriget väl hade vunnits – negligerades av Churchill när de brittiska militära krigsledarna skull belönas.

Tobias Bernstrup dyker ned i historien hav och återvänder med ett tankegods och ett bildmaterial som knyter den västereuropeiska romantikens tankefundament till en destruktivitet som både de “goda” och de “onda” ger upphov till. Bernstrups visuella och skulpturala formspråk har mognat betydligt och uppvisar numera en kreativ mångtydighet och en svärta som känns långt in i själen.

Adress: Hudiksvallsgatan 8, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 21/8 – 27/9

Anders Olofsson (text), Andréhn-Schiptjenko (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.