Publicerad 11 juli 2017 Av I Konsten väljer Med 11238 Visningar

Tilda Lovell på Norrtälje Konsthall

I Tilda Lovells utställning på Norrtälje konsthall är det nästan kolsvart. I dunklet spelar skuggor över en underjordisk värld. Som att stiga ned i havsdjupet dit solen inte når. Titelverket “The Queen Conch” möter en i utställningsrummet; en varelse täckt av snäckor, havstulpaner och anemoner. Till viss del mänsklig men till största del en mytisk havsvarelse. Denna späda gestalt sitter rakryggad på ett snäckskal och vakar över utställningen. Hon påminner om Lovells skulptur ”Oraklet” som är placerad på Korsgatan i Göteborg. Även denna kvinnogestalt är klädd i delar från havet.

De flesta av verken i utställningen alluderar på arkeologiska fynd; en typ av magiska föremål, mumifierade havsvarelser och sjöjungfrurs skelett. På ett bord i mitten av rummet har Lovell sin vana trogen skapat ett landskap i miniatyr där mindre föremål trängs på en skir sandbotten.

Tilda Lovell har i tidigare verk hämtat inspiration från Hieronymus Bosch, och även i utställningen ”The Queen Conch” ser vi spår av honom. Det surrealistiska, mörka och groteska är något som lever i allt hon gör. Många av Lovells verk letar sig ner i mänsklighetens mörkaste och mest basala instinkter. I ”The Queen Conch” däremot har hon istället dykt ned på havsbottnen och plockat upp lämningar av en magisk värld.

Skuggor är ett återkommande tema i Tilda Lovells konst. I ”The Queen Conch” blandar hon videoprojektioner med spöklika skuggor från verken. I ena hörnet av utställningsrummet kastar en klippformation skuggor över en videoprojektion av samma klippor. Denna orörliga massa får liv där den spelar i sitt mörka hörn. Också besökarna blir skuggor när en skulptur föreställande ett fyrtorn kastar ett blekt sken genom rummet.

Det är lätt att fokusera på det mörka och svåråtkomliga som genomsyrar Tilda Lovells konstnärliga produktion, men allt som oftast visar hon att hon även har en humoristisk sida. I ”The Queen Conch” är det en bikini av gäddskinn som får besökaren att dra på munnen. Det är just detta som gör Lovell så fantastiskt bra. Att hon kan dyka ned i människans mörkaste skrymslen men ändå bevara sitt sinne för humor. Det är imponerande!

Johanna Theander

Norrtälje konsthall, Galles gränd 7, Norrtälje. Utställningen pågår 10 juni – 3 september 2017

Johanna Theander är konstskribent med examen i konstvetenskap och kulturvetenskap från Lunds universitet. Hon skriver regelbundet för Konsten.net.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.