Publicerad 13 april 2014 Av I Gå och se! Med 4581 Visningar

Thomas Broomé på Galleri Magnus Karlsson

TB1303Galleri Magnus Karlsson är ett av de svenska gallerier som har en stabil internationell kontaktbas, och som regelbundet deltar i de viktiga utländska konstmässorna. Ändå har man valt att behåll det svenska ordet “galleri” i namnet i stället för att välja det allt vanligare “gallery”. Kanske är detta en tillfällighet, men jag vill hellre se det som en medveten profilering. Galleri Magnus Karlsson har framgångsrikt mutat in en domän av den samtidskonsten där den (företrädesvis) svenska konsthistorien och konstnärliga traditionen uppdateras till att passa 2000-talets globaliserade publik.

Thomas Broomé utgör inget undantag. På senare år har han ägnat sig åt ett suggestivt och omsorgsfullt måleri som kombinerar bokstäver och symboler. Han har exempelvis vandrat genom nationalikonen Ingmar Bergmans hem på Fårö, och fångat de både spartanska och personliga miljöerna med linjer som kombinerar inredningsarkitekturens geometriska saklighet och språkets individualitet. Denna gång har Broomé tagit sig an Andy Warhols liv och verk, speglat genom den samling av objekt i Warhols ägo som gick under klubban på en aktion hos Sotheby’s 1988.

De bortauktionerade verken speglar knappast en av den moderna konsthistoriens giganter, sådan man föreställer sig en sådan personlighet. Föremålen varierar från det värdefulla det rena krimskramset, vilket i och för sig kanske är typiskt för Warhol. Broomé närmar sig Warhol med sin etablerade estetik som en fotograf med sitt favoritobjektiv. Han duckar effektivt för myten, och söker sig i stället fram till aspekter hos Warhol som gör honom mer till Människa än till Konstnär. Det är sällan jag sett en utställning med Andy Warhol-tematik som på samma sätt lyckats hitta en slags individuell sanning hos en person som hest ville vara en artefakt.

Adress: Fredsgatan 12, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 5/4 – 4/5

Anders Olofsson (text), Galleri Magnus Karlsson (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.