Publicerad 19 februari 2014 Av I Konsten väljer Med 2933 Visningar

Stina Brockman på Candyland

ur serien -There You Are!Om man inte händelsevis bor i Stockholm och ändå vill se verk av Stina Brockman skall man inte tappa modet. Hon visas faktiskt samtidigt i Malmö, Göteborg och på Värmdö. Ingen dålig bedrift. Men den som ändå råkar ha vägarna förbi Södermalm skall förstås inte missa hennes soloutställning på Candyland. Detta lilla galleriutrymme byter skepnad och stämning på ett förbluffande vis, och även denna gång blir man överraskad.

Först när man möter dessa Brockmans fotografier kan de te sig abstrakta, eller upplevas som rökslingor mot en blåaktig fond. Det eteriska dröjer sig kvar fastän motivet, en swimmingpool, snart blir uppenbart. För några 15 år sedan visades David Hockneys polaroidcollage på Liljevalchs. Här återkom swimmingpolen som en central hållpunkt i bilderna. Collagen var både intima och ytliga, reflekterande sagda konstnärs tillvaro i Kalifornien. Hockney är förstås mer känd för sina målningar av stänk från samma pool.

Även Brockmans fotografier anspelar på poolen som en slags ingång till en mer flärdfull och priviligerad värld. Denna pool har dock här ett litet annorlunda fokus. Dels bjuder de på en sofistikerad estetik med sina lager, mönster och speglingar. Utöver detta finns det även ett djup i bilderna och en stämning av mörker och något olycksbådande som laddar bilderna. Detta förstärks av kroppar och former som projicerar sina skuggor i vattnet. Man dröjer gärna kvar i dessa flytande fotografier. Till slut infinner sig en känsla av att det är betraktaren själv som befinner sig under vattenytan och botten blir till himmel. Och skuggorna från bassängkanten vajar likt de i Platons grottliknelse, vilka endast knapphändigt återger en opålitlig version av verkligheten.

Adress: Gotlandsgatan 76, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 7/2 – 27/2

Jakob Anckarsvärd (text), Candyland (foto)

Anckarsvärd är skribent, konstnär och it-pedagog, verksam i Stockholm och Glasgow. Han driver även konstnärssiten: www.altruistartists.blog.se, samt sänder podradion: "Konstliv", från Konstnärshuset. Anckarsvärd har speciell fokus på konstnärsdrivna gallerier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.