Publicerad 30 augusti 2012 Av I Gå och se! Med 2590 Visningar

Spencer Finch på Galerie Nordenhake

Galerie Nordenhakes utställning med Spencer Finch, “I’ll tell you how the sun rose”, gränsar till vetenskap och biologi. Titeln lägger till ett poetiskt skimmer över utställningen som annars bygger på konkreta och vetenskapliga undersökningar av natur, ljus, färg, mörker. Undersökningar som utmanar vaneseendet, det fördomsfulla och/eller det slentrianmässiga antagandet om vad vi ser. Han provocerar jagharsettalltförut – mentaliteten.

De olika forskningsprojekten kan bestå av till exempel ett abstrakt rutnät av akvarellfärg på papper som visar upp 1485 olika nyanser av grått som Finch säger sig ha hittat i en landskapsmålning från 1876. Eller en formell spektral analys av den gula färgen, färgexperiment efter Wittgensteins och Goethes färgobservationer eller ett försök att med en fläkt exakt återge hur starkt eller svagt vinden blåste igenom Emily Dickinsons sovrum. Eller en bildserie med observationer av moln över Monets hem. I stort sett alla metoder och tekniker används för att visa resultatet, det kan lika gärna vara readymades och skulpturala objekt som fotografi, akvareller och collage.

En slags känsla av meningslöst kommenterande eller gråtrist dokumenterande finns i undersökningarna men tillsammans blir de starkt poetiska och lockar oss att se med andra ögon. Utan att man tänker på det dras man in i hans värld och står där och bländas av vardagens nästan omärkbara mysterier.

Adress: Hudiksvallsgatan 8, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 23/8 – 30/9

Maria Johansson (text), Galerie Nordenhake (foto)

Bor och arbetar i Sthlm. Utbildad på Konsthögskolan i Sthlm. Har också studerat konstpedagogik och konstvetenskap. Arbetar med eget konstnärskap, konstprojekt samt texter om konst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.