Publicerad 23 april 2019 Av I Gå och se! Med 1837 Visningar

Shoplifter på Kiasma

Syntetiskt hår i skrikande färger hänger i en vild dans från taket i den höga salen på Kiasmas femte våning. I museets bakre panoramarum hittas en stor ryaliknande vägginstallation i samma färgstarka material. Många av besökarna har valt att lägga sig ned en stund på madrasser på golvet och se färgvärlden så att säga nerifrån. Andra kramar spontant de luddiga korvarna som hänger ned från taket. Möjligen glömmer man världen utanför för en stund och får en serotoninkick av alla färger, ett slags vitamininjektion mitt i den gråa vårvintern.

Det har i alla fall den i Brooklyn bosatta, isländska bildkonstnären Hrafnhildur Arnardottir, eller Shoplifter som hon vill kalla sig, sagt att hon vill med sitt verk. Den platsspecifika installationen, gjord på plats av museets anställda, heter Nervescape, Shoplifter använder alltid samma namn för sina stora installationer. Hon fyller femtio nästa år och har gjort sig känd för att använda sig av både äkta och syntetiskt hår de senaste femton åren.

I Helsingfors visas Nervescape VIII. Namnet för fram tre ord; nerves (nerver), landscape (landskap) och escape (flykt); och visst stimulerar det färgranna landskapet ens nerver för en stund och tillåter en att fly undan vardagen. Kiasma för dessutom fram temat ”ett gott liv” i sitt utställningsprogram detta år. ”Låt konsten göra gott – Let the art do good” står det på ett enormt plakat som hänger på museets fasad. Detta så kallade ”mjuka” konst(spa)rum ska väcka känslor av glädje och lycka, eftersom ”lyckliga människor tenderar att behandla varandra bättre”, hävdar både museet och konstnären.

Shoplifters blandning av äkta och syntetiskt förefaller både lockande och avstötande barockt på samma gång. Hennes abstrakta trädgård får en att tänka på vår tids absurda strävan att försöka återvända till naturen i en kultur som är övergödd av konstgjorda produkter. Detta blir uttryckligen en artificiell naturupplevelse. Men frågan kvarstår, blir upplevelsen samma eller kan Shoplifter överraska nästa gång jag får se en Nervescape-installation? I sommar representerar Shoplifter Island på Venedigbiennalen med Nervecape IX.

Camilla Granbacka

Foto: Petri Virtanen/Kiasma, Mannerheimplatsen 2, Helsingfors. Utställningen pågår 8 februari – 15 september 2019

Camilla Granbacka är konstvetare, bosatt i Finland, med fokus på modernism och nutidskonst. Hon verkar som frilansande konstkritiker bland annat för Hufvudstadsbladet och Dagens Nyheter, samt för tidskriften Akvarellen. Granbacka har även kuraterat utställningar, och arbetar som frilansjournalist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.