Publicerad 20 januari 2015 Av I Konsten väljer Med 4418 Visningar

Robert Mapplethorpe på Christian Larsen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Behövs ytterligare en utställning med verk av Robert Mapplethorpe? 2011 visade Fotografiska en jätteutställning med konstnärens verk, 200 bilder närmare bestämt. Så när Christian Larsen gör en översiktsutställning med ett betydligt mindre antal verk är det en slak lina man ger sig ut på. Till detta bidrar förstås också det faktum att många av Mapplethorpes bilder är så ofta utställda och reproducerade att de, trots sina konstnärliga kvaliteter, blivit visuellt utnötta.

Men kanske är det just i en sådan situation en mindre galleriutställning har en funktion att fylla. Christian Larsens utställning har den lågmälda men kaxiga titeln “A Survey”, och en slags undersökning kan man säga att det handlar om, en undersökning som egentligen har med mer vår relation till Mapplethorpe att göra än med konstnärens relation till sina modeller och motiv. I det begränsade rum som galleriet erbjuder uppstår en intimitet mellan verk och betraktare som är svår att uppnå på museer och konsthallar.

15christianlarsen_mapplethorpe

Försatt i denna situation inser man plötsligt inte bara hur tekniskt skicklig Mapplethorpe var som bildmakare, utan också hur stor känslighet han skridit till verket. Här finns exempelvis ett av de mest sårbara och utlämnande porträtt av Andy Warhol som jag någonsin sett. Och Mapplethorpes stilleben har en stillsam karaktär av visuella kammarspel som befinner sig fjärran från de mer spektakulära bilder som konstbranschen brukar förälska sig i.

Adress: Hudiksvallsgatan 8, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 15/1 – 27/2

Anders Olofsson (text), foto: Anemone, 1982 © Robert Mapplethorpe Foundation. Used by permission (övre bilden), Andy Warhol, 1983 © Robert Mapplethorpe Foundation. Used by permission (nedre bilden)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.