Publicerad 21 november 2013 Av I Gå och se! Med 3163 Visningar

Rob Hann på Christian Larsen Gallery

cl_rob-hann_prada_marfa-tx-s-1_litenGalleri Christian Larsen visar en utställning av fotografen Rob Hann med brittiskt ursprung men som har levt tjugo år i USA och därmed, får man anta, är väl bekant med landet och kulturen. Han kallar utställningen “I dream a highway”. En utställning att förundras över. Det är nog inte en överdrift att påstå att “The great american roadtrip” är något alla som inte redan har gjort det drömmer om. Ända sedan Jack Kerouac skrev boken “På drift”. Och det är något som Rob Hann sysselsätter sig med så ofta han kan sedan han 2001 gjorde sin första resa med kamera genom västra Amerika. Han letar efter bilder. Med en känsla för form och det storslagna i amerikanska västerns vidder hittar han bilder som får en att förvånas över människan och existensen.

En mycket exklusiv liten Pradabutik ligger ensam och oförklarligt placerad vid en ödslig motorvägstrakt. (Visserligen är ”butiken” ett konstverk av Elmgreen & Dragset med det blir ändå ett märkligt möte för de förbipasserande.) En husvagn som är helt invirkad i garn med glada färger och mönster står på en äng. Varför? Och vilket jättearbete personen har lagt ner på något så udda. En vacker minikyrka på en slätt tycks helt utan funktion. Längs en motorväg löper dubbla gula mittstreck som plötsligt gör en liten böj. En telefonkiosk med en restaurangskylt och en amerikansk flagga på toppen. Vid en ändlöst lång plöjd åker finns en skylt där det står med rosa bokstäver att chihihuahor slitit ner krigare från sina hästar och ätit upp dem. Vem sätter upp en sådan skylt och varför på en åker? En glassbil med texten Dad’s Icecream mitt på en snöflingetäckt jätteslätt. Vem köper glass där? Vid en motorvägskant finns en jätteskylt med texten “State prison next” textat med stora bokstäver och under den en mindre skylt med rådet “Ta inte upp liftare”. Alla budskap tycks menlösa, nästan betydelselösa och på gränsen till komiska och det skapar oro trots eller kanske tack vare de fantastiskt vackra landskap som omger dem. Vad håller vi på med, vart är vi på väg, vad vill vi. Är halvt meningslösa utrop det enda som tycks vettigt i det här läget? Att det verkligen existerar gör det intressant att ställa sig frågan.

Adress: Hudiksvallsgatan 8, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 14/11 – 15/12

Maria Johansson (text), Christian Larsen Gallery (foto)

Bor och arbetar i Sthlm. Utbildad på Konsthögskolan i Sthlm. Har också studerat konstpedagogik och konstvetenskap. Arbetar med eget konstnärskap, konstprojekt samt texter om konst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.