Publicerad 21 september 2010 Av I Recensioner Med 1888 Visningar

Rafaël Rozendaal på Galleri Pictura

rafael2Jag ska vara våghalsig nog och redan nu utse vad som troligen kommer att bli min favorit bland höstens konstutställningar. Det är det lilla studentgalleriet Pictura i Lund som har vågat sig på det svåra stycket med att visa nätkonst på ett galleri och som lyckats fullständigt med bedriften. Den är den holländska konstnären Rafaël Rozendaals som har förvandlat nätkonstverket www.hybridmoment.com till installationen “Perfect Vacuum”. En installation som består av tre datorer med projektorer som visar en psykedelisk, färggrann och suggestiv animation på tre väggar. Besökarna kan styra hastigheten i animationen genom att föra muspekaren längs med skärmen. Det pulserande färgmåleriet ref lekteras sedan i speglarna som står uppställda längs väggarna och skapar i sin tur en flerdimensionell rymd där konstnären leker med vår uppfattning och gränsdragningar mellan den virtuella rymden, verkligheten och spegelvärlden. I bakgrunden hörs ett ljud som är hämtat från ett annat av Rozendaals närkonstverk www.moredarkness.com. Ett verk om består av en animation av en ändlös hissfärd med ett dovt stigande och fallande ljud som går in i varandra i en evig loop. Efter att ha tillbringar en tid i Rozendaals installation förstår man också titeln “Perfect Vacuum” för det är ett meditativt verk som suger ut all stress och det känns som om man faller ner i ett hypnotiskt tillstånd, ett vakuum mellan olika verklighetsplan, någonstans mellan verklighet och virtualitet. Det är en installation som i alla fall jag skulle kunna tillbringar lång tid i. 

rafael3Rozendaal brukar räknas till Neen-konstnärerna. Neen är en konstform som skapades av Miltos Manetas år 2000 då också Neens manifest presenterade. Gemensamt för Neen konstnärerna är att de använder sig av hemsidor, animationer och Flash-konstverk . I början av på 2000-talet var Flash något nytt och unikt, det var ett enkelt program som man kunde använda för att skapa animationer och interaktiva målningar. Idag är Flash status inte lika dominerande och frågan är väl vad som kommer att hända med detta verktyg inom några år, men det finns fortfarande många konstnärer som liksom Rozendaal skapar sin nätbaserad konst med hjälp av Flash. Mer om Neen och deras manifest kan man läsa i artikeln Neen och konstens mirakel här på Konsten.   

Speciellt bortskämda är vi nu inte i Sverige med utställningar med nätkonst så  det är imponerande att ett ideellt studentgalleri som Pictura kan visa den första separatutställningen i Sverige med en känd nätkonstnär som Rozendaals. Ambitionsnivån i galleriet är högt satt och redan en vecka efter vernissaget ska man arrangera en Skype-performance med internationella konstnärer som Jon Rafman (Can), Anne de Vries(NL) och Mai Ueda (Jap). Bara idén med en Skype-performance där man knyter ihop konstnärer från hela världen är värt ett besök till galleriet. Satsningarna på nätbaserad konst lär inte ta slut där, under hösten kommer man att presentera fler intressanta projekt. 

Adress: Svartbrödersgatan 3, Lund
Utställningen pågår under perioden 17/9 – 9/10

Mathias Jansson (text), Galleri Pictura (foto)

Mathias Jansson konstkritiker med inriktning mot New Media Art, främst Game Art och net.art. Har tidigare skrivit för bl a för Konstperspektiv och Computer Sweden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.