Publicerad 18 maj 2014 Av I Gå och se! Med 5222 Visningar

Pauliina Pietilä på Galleri Flach

hipster-2-kopieraPauliina Pietilä debuterar på Galleri Flach med en svit målningar som utstrålar en betydligt större mogenhet än vad hennes CV antyder. Pietilä, som lämnade Malmö Konsthögskola 2011 och fick Maria Bonnier Dahlins Stiftelses stipendium året därpå, målar med siktet inställt på miljöer där människorna flytt fältet men lämnat ljuset på. Det kan handla m ett antikvariat, en restaurang eller en obestämbar hemmiljö. Gemensamt är att det ljus hon fokuserar på är artificiellt. Det är inget stämningsskapande hon eftersträvar, tvärtom är hennes bilder sakliga studier i hur konstljuset förvandlar omgivningen.

Pietiläs målningar är ofta extremt detaljrika, ändå har de hela tiden en öppning mot abstraktionen. Mest tydligt bli detta i bilden av ett antikvariat, där alla böcker, anslag och notislappar är noggrant återgivna, sånär som på all text som utelämnats. Det är själva strukturen hos en plats som fångar hennes uppmärksamhet snarare än människornas försök att kommunicera. Vår närvaro har satt avtryck i omgivningen, men inte på ett sätt som röjer någon särpräglad individualitet. I en målning som “Hipster” (bilden) blickar vi in i ett rum där ansamlingen av närmast sporadiskt hopplockade föremål vittnar om en kultur som gör personligheten till ett klipp-och-klistraprojekt.

Adress: Hälsingegatan 43, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 1/5 – 14/6

Anders Olofsson (text), Galleri Flach (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.