Publicerad 24 oktober 2012 Av I Gå och se! Med 6467 Visningar

Olle Bauman på Konstnärshuset

Utställningen ”Nya Arbeten”, befäster Baumans status som en angelägen samtida målare med starka rötter i modernismen. Det finns många aspekter av Baumans måleri som visar hur skicklig han är. Först slås man av färgvalet och hur de gråa nyanserna får lika mycket spelrum som de starkare färgerna. Och kanske visar de förra på ett ännu större avvägande än de senare. När det gäller kompositionen återkommer ett element som delar bildytan. Detta visar sig vara en del av fönstret från vilket man ser ut ur ateljén. Detta motiv hittar vi i flera målningar och själva repetitionen inbjuder oss att närmare förstå Baumans process och arbete kring balans och komposition. Bildvärlden som vi får ta del av består mest av grundläggande konstnärliga motiv såsom stilleben och porträtt. Inget fel i detta, tvärs om slår Bauman vakt om hur dessa vardagliga motiv alltid fyllt en viktig funktion i att skapa eviga bilder.

Vi bjuds även in av pedagogen Bauman, som i flera verk demonstrerar en öppenhet och upptäckarlusta där skiss och teckning får vara kvar samt dyka upp igen i ett senare skede av verket. Ett av Baumans starka kort är hur han skildrar det tredimensionella på duk. Han arbetar med ytor och former för att skapa en volym på objekten som gör dem närvarande på ett nästan overklig sätt. Bilderna är också frammålade på ett manér som först ter sig hastigt men vid närmare granskning visar på den säkerhet och självklarhet som Olle Bauman besitter. Gå och se denna utställning, om inte bara för att bli påmind om varför man faktiskt målar.

Adress: Smålandsgatan 7, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 14/10 – 31/10

Jakob Anckarsvärd (text), Konstnärshuset (foto)

Anckarsvärd är skribent, konstnär och it-pedagog, verksam i Stockholm och Glasgow. Han driver även konstnärssiten: www.altruistartists.blog.se, samt sänder podradion: "Konstliv", från Konstnärshuset. Anckarsvärd har speciell fokus på konstnärsdrivna gallerier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.