Publicerad 28 oktober 2014 Av I Gå och se! Med 6345 Visningar

Nils Dardel på Åmells

Nils Dardel3_140929Det är många saker som gör målaren Nils Dardel (1888-1943) intressant. Dels förde han ett spännande liv, hade  ekonomiska förutsättningar att resa jorden runt och därtill hade han ett minst sagt spretigt konstnärligt uttryck. Det senare brukar göra en konstpublik tveksam, det vill säga, då de inte vet riktigt var de har konstnären. Således kan det bli det svårt att ha en åsikt eller att ens hänga med i konstnärens utveckling. Men i vissa fall gör det bara konstnären och konsten mer intressant, såsom hos konstnären Gerhard Richter som å ena sidan målar helt abstrakt och samtidigt är med och utvecklar fotorealismen. Inga fortsatta jämförelser mellan Dardel och Richter, däremot speglar Dardels stilar flera andra svenska konstnärskap från förra seklets första del.

På Åmells finner vi några av Dardels olika uttryckssätt och en hel del material som kan ge förklaringar eller agera pendang till mer kända verk. Dardels ibland glättiga stil och utforskande av skönhet återfinns bredvid överteatrala bilder som nästan blir humoristiska. En av utställningens styrkor är att de lånat in verk och således fått en ansenlig samling. Detta får en att tänka att Åmells kanske har andra motiv bakom utställningen än de uppenbara, det vill säga, att de uppskattar Dardels konstnärskap och hans ekonomisk värde. Utställningen är både folkbildande och en attraktiv för de redan initierade och kanske rentav för konstvetare. Nu är inte allt på utställningen av högsta kvalitet, men nog är det roligt att se tidiga skisser till Crime passionnel eller Den döende dandyn. Nyligen visades utställningar på Mjellby Konstmuseum och Moderna Museet och till dessa blir denna utställning ett bra komplement och fördjupning. Några favoriter är de “japanska” målningarna och hur vi ser intrycket de gjort i flera bilder. Mest tydligt blir detta i det porträtt av Thora Dardel från 1922, vars drömska, introverta förnimmelse visar en annan bild än den som ofta beskrivits genom andra målningar och i texter. Det har skrivits en hel del om Dardel, livet med Thora och deras möten med intressanta kulturpersoner jorden runt. Och visst är det svårt att inte dras med i mytologiseringen kring en av konstsveriges excentriker och gentlemen.

Adress: Birger Jarlsgatan 14, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 11/10 – 31/10

Jakob Anckarsvärd (text), Åmells (foto)

Anckarsvärd är skribent, konstnär och it-pedagog, verksam i Stockholm och Glasgow. Han driver även konstnärssiten: www.altruistartists.blog.se, samt sänder podradion: "Konstliv", från Konstnärshuset. Anckarsvärd har speciell fokus på konstnärsdrivna gallerier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.