Publicerad 04 november 2011 Av I Gå och se! Med 2731 Visningar

Niklas Seglevi på Angelika Knäpper Gallery

dammentidigmorgon160x170cm-1370638005”A supernova is an exploding star. At the explosion a huge amount of energy is released. For a brief moment it can outshine an entire galaxy. However rare occurrences supernovas are violent events.”

När Niklas Seglevi återkommer med en soloutställning på Angelika Knäpper, är utställningen döpt till Supernova och hans målningar liknas vid dessa våldsamma fenomen där stjärnor exploderar i en enorm energiutveckling – en metafor som har bäring. Utställningen är en urladdning av färger och Niklas Seglevis måleri är flödande, energifyllt. Jämfört med Seglevis tidigare måleri finns en annan form av abstraktion, ett mjukare samspel mellan färgerna. Om det tidigare rört sig om ett mer grafiskt uttryck med rena fält, är det den här gången mer organiskt. Resultatet är en på en gång lekfull och psykedelisk motivbild.

Samtidigt lämnar utställningen mig ambivalent. Målningarna balanserar i all sin energi på gränsen till att vilja för mycket, på samma gång som några av dem ändå lyckas med en koncentration som suger fast blicken – ett spänningsfält mellan det lilla och det stora, mellan de olika färgerna och formerna. Intressantast blir det på det avstånd där de enskilda penseldragen upphör framför betraktarens öga för att istället bli texturer, ytor, ljus. Stundtals känns gallerimiljön något trång, avstånden något små för att möjliggöra för målningarna att fullt ut vecklas ut. Resultatet blir att ytan reduceras till enskildheter snarare än utvecklas i supernovans explosionsartade och allomfamnande energi.

Adress: Tegnérgatan 4, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 27/10 – 20/11

Sara Skoglund (text), Angelika Knäpper Gallery (foto)

19-årig konst- och litteratur intresserad student. Skriver och illustrerar för tidskriften ponton, samt läser introkurs i reklam på Berghs School of Communication.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.