Publicerad 12 mars 2013 Av I Konsten väljer Med 3411 Visningar

Niklas Eneblom på Galleri Magnus Karlsson

NE1306Titeln på Niklas Enebloms nya utställning lyder “Thousand Layered Colander”, vilket kan översättas som “durkslag med tusen lager”. Denna underliga pryl är en metafor för tillvarons bedräglighet, det faktum att vi lappar och lagar så gott vi kan utan att riktigt kunna täta läckorna i våra liv. Bilderna i utställningen bjuder in oss i konstnärens eget vardagsliv, men det är varken en realistisk rapport eller en programmatisk showcase à la Carl Larsson som Enebelom visar upp. Snarare tvärtom. Här är det gliporna och tillkortakommandena som lyser starkast. Blommorna vissnar i vasen på köksbordet, sömnlösheten infinner sig just när den är som minst välkommen och när ljuset sipprar ut genom de fördragna gardinerna kan vi genom husets panoramafönster se konturerna av vad som mest av allt påminner om en hoprafsad möbelsamling.

Niklas Eneblom tar även fasta på sprickorna i vår mentala fasad, som yttrar sig i vardagspinsamheter vi alla känner igen men ändå känner olust inför. Vem har inte med äcklet i halsgropen torkat skit från badrumsgolvet med foten på en frottéhandduk? Eller tvingats ta en vända på toalettstolen precis när partyoutfiten omsorgsfullt satts på plats? Vardagen blir inte vardagligare än så här, men trots att igenkännandefaktorerna står som spön i backen får Niklas Eneblom det alldagliga att omges med en sällsam och inte helt komfortabel aura.

Adress: Fredsgatan 12, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 21/3 – 21/4

Anders Olofsson (text), Galleri Magnus Karlsson (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.