Publicerad 25 mars 2013 Av I Gå och se! Med 5364 Visningar

Nils Claesson på Tegen 2

sLinNils Claesson gör just nu en separatutställning på Galleri Tegen 2. Utställningen, som pågår till den 31 mars, kallar han “Skuggmaskinen” efter ett av utställningens två verk. Skuggmaskinen är en snurrande karusell som på rummets svarta väggar upplysta av flera olika ljuskällor projicerar skuggor av djur som tycks vandra i all oändlighet mot något. Den har, enligt Claesson, sin grund i Platons liknelse om grottan men får mig att tänka på hur stora folkmassor förflyttat sig över kontinenterna genom tiderna. Från Noaks ark och Moses som ledde sitt folk ur Egypten till dagens folkvandringar undan krig och fattigdom. Sökandet efter något, ett hem eller en bättre plats.

Videon “sliN“, som är det andra verket i utställningen, kom till när han blev inbjuden till ett konstprojekt i Husby på temat “föreställningar om det gemensamma”. Claesson ville göra något som människor i Husby skulle komma att tala om och förundras över. Han väljer att gå baklänges från sitt hem på Södermalm till Husby konsthall. Sedan vänder han på filmen så när vi ser den går han framlänges, lite konstigt och stapplande, och resten av världen går baklänges. Filmen har ett enkelt, vackert och poetiskt språk och tycks beskriva ett rent fysiskt motstånd mot att förflytta sig mot något okänt. Att göra något mot sin vilja eller med tveksamhet.

Jag funderar lite över de intellektuella teorier som Claesson omfattar sina verk med. Å ena sidan tillför de energi och engagemang samt har en pedagogisk funktion å andra sidan tycks verken klara sig bra utan dem. Som betraktare vill man gärna vara fri i sin relation till verken men å andra sidan är även forskning och teori utvecklande att ta del av. Så länge teorin inte blir viktigare än verkligheten, så varför inte.

Adress: Bjurholmsgatan 9 B, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 1/3 – 31/3

Maria Johansson (text), Tegen 2 (foto)

Bor och arbetar i Sthlm. Utbildad på Konsthögskolan i Sthlm. Har också studerat konstpedagogik och konstvetenskap. Arbetar med eget konstnärskap, konstprojekt samt texter om konst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.