Publicerad 09 mars 2015 Av I Gå och se! Med 6372 Visningar

Nadine Byrne på Elastic Gallery

Nadine Byrnes första separatutställning på ett kommersiellt galleri ligger i linje med det mångdimensionella uttryck som hon utvecklat sedan hon examinerade vid Kungl. Konsthögskolan 2011. Hennes tekniker sträcker sig från skulptur till video, ljudkonst och performance, ofta med rötterna i den personliga livshistorien. I utställningen på Elastic Gallery har hon valt ett tonläge som i sin intimitet ligger nära viskningen. Utställningens titel, “A Wave Rose Toward You”, är hämtad från Rainer Maria Rilkes Duinoelegier, men i botten finns konstnärerna egen barndom och relationerna till denna period i livet som de fysiska föremålen och materialen skapar.

DSC_0674Byrne är en konstnär som har ordning på sitt konceptuella arbetsmaterial, men som ändå förmår ge idéerna en fysisk form. Hennes skulpturala objekt förenar det mjuka med det hårda, formar en sammanhängande väv av drömmar, associationer, lera och textil. Här och var glesnar den materiella gestaltningen, ungefär på samma sätt som minnet sviker oss när vi travar oss från i vårt förflutna. Andra gånger känns snarare förtätningen som verkets bärande element, fragment av bilder och ting blir synliga för ett kort ögonblick innan de åter sjunker in i förgängelsen.

Genom hela utställningen löper en serie “målningar”, utförda med garn som omsorgsfullt tryckas fram och tillbaka genom en ogrundade linneduk. Barndomshemmet och människorna som förknippas med detta målas på detta sätt fast i ett nu som ofrånkomligt rör sig bort från upplevelsen centrum, ungefär som planeterna i solsystemet ständigt är på väg bort från universums urkälla. Där finns också skulpturala miniatyrinstallationer som låter bildelement bäras upp i tomrummet av linor och nät, en välformulerad utsaga om den eviga sanningen om alltings förgänglighet och om minnets makt att återvinna det som betyder allra mest ur skuggorna.

Adress: Gävlegatan 10 B, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 5/3 – 18/4

Anders Olofsson (text och foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.