Publicerad 06 oktober 2012 Av I Gå och se! Med 15511 Visningar

“Moln” på Skissernas museum

Himlen som en stor, fri offentlig konstinstallation för alla. Det är ett påstående som får tanken att svindla. Men en utställning där himlen som projektion för våra känslor där ovädersmoln i fjärran får symbolisera ett nära förestående hot och små lätta moln står för känslor som eufori och glädje kan lätt bli klyschig. Så är inte fallet med Skissernas utställning ”Moln” som pågått under sommaren och nu närmar sig sitt slut. Mycket tack vare bidrag från konstnärer som Lone Larsen, Jone Kvie, Anna Ling och Marie-Louise Ekman blir den till något annat än enbart en sedvanlig översikt över molnens konsthistoria.

Mest frapperande är nog Lone Larsens små molnskulpturer som hänger ner från taket invirade i rep som påminner om den sort som människor brukar hänga sig själv eller andra i (bilden). De inger en kluven känsla av å ena sidan runda bulliga små molntussar som påminner om godis och å den andra barnhuvuden som tycks ha vuxit samman i en oformlig klump innan de tränger ut ur livmodern. Liksom döda änglar i himlen eller ofödda barn som aldrig blev till hänger de där och och dinglar. Men de nutida bidragen bär inte själva hela utställningen. Till syvende och sist är det blandningen av små och stora pärlor från olika tider som är utställningens styrka.

Adress: Finngatan 2, Lund
Utställningen pågår under perioden 10/6-7/10

Lena Karlsson (text), Lone Larsen (foto)

Konstintresserad Lundabo med bland annat en filosofie magisterexamen och påbyggnadsutbildningar i kultur- och vetenskapsjournalistik i bagaget. Förutom att vara en av Konstens skribenter arbetar jag som allmänjournalist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.