Publicerad 28 juli 2015 Av I Konsten väljer Med 2532 Visningar

”Med ryggen mot världen” i Hellvi Kännungs

I år samarbetar Galleri Magnus Karlssons med konstnären Carl Hammoud i sommarutställningen på Gotland. Han deltar också i utställningen tillsammans med Ann Edholm, Bella Rune och Mette Björnberg.

Carl Hammouds verk ”Emit Time” är centralt i utställningen. Den lekfulla titeln, som både är palindrom och ett tidtagningssystem, sätter tiden i fokus. De två tornuren visar bilden av en cirkulär tid med visare på en urtavla. En åldrad tidsbild, då vi vant oss vid den digitala tiden som inte förhåller sig till något annat än sig själv. Just detta, och att tornuren speglar sig i varandra, i kombination med de övergivna lite nötta skorna framför gör att man bokstavligen får känslan av att vända ryggen mot världen.

Carl Hammoud

Bella Runes garnskulpturer hänger som kokonger från taket och det lätta draget gör att de rör sig lite sakta. Former och materialval känns bekanta och det är något familjärt över hela uttrycket. Det är som om Bella Rune kodat dem för att vi ska känna igen och känna oss hemma i rummet. En spännande tanke som ger val av material och hantverk stor betydelse.

Mette Björnbergs lekfulla textila objekt har också en hemma-hos-känsla över sig. De för tankarna till ett hem från den tiden då dukar och porslin var något man kunde skryta med.

Ann Edholms fyra abstrakta målningar upptar hela kortväggen och är en skildring av de mörka sidor som staden Oswiecim belägen vid koncentrationslägret Auschwitz bär på. Endast genom att föreställa sig det kan man få veta och genom det sätter Anna Edholm fingret på en utav konstens roller och varför vi behöver bilder.

Adress: Hellvi Kännungs, Gotland
Utställningen pågår under perioden 5/7 – 2/8

Annika Marusarz (text), Galleri Magnus Karlsson, (foto)

Frilansskribent som jobbar med idé och text i allt från längre artiklar till korta twitter-rader. Är medlem i Svenska Konstkritikersamfundet, AICA och har en bakgrund som konservator.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.