Publicerad 25 september 2012 Av I Gå och se! Med 3773 Visningar

Mattias Fagerholm på National-galleriet

Mitt i Gamla Stan finns ett av Sveriges äldsta konstnärsdrivna gallerier. Vad Nationalgalleriet har för kopplingar till Nationalteatern skall man kanske inte binda upp sig kring utan istället fascineras av hur de lyckats fortsätta sin verksamhet med samma energi, känsla och engagemang som vid starten. Måleriets död är som det heter klart överdriven. Med tanke på hur ofta man går på måleriutställlningar, utan att få en tillstymmelse av upplevelse har åtminstone undertecknad varit redo att hjälpa genren, och börja gräva en djup och ordentlig grav. Desto mer glatt överraskad blir man, vid mötet av måleri som bjuder in en bildvärld som verkligen lyckas fängsla en.

Att få kliva in i en konstnärlig miljö och känna likadant, som när man hittar en riktigt bra bok, i vilkens värld man vill få stanna, det är en riktig ynnest. Mattias Fagerholm bjuder in oss till en sådan värld,  ett skymningsland där vi kan förloras i detaljrikedom, likaväl som i storskaliga former och avtryck. Fagerholms bilder har kopplingar till både romantiken, bilderböcker och surrealistiska landskap men förblir sina egna. Vi möter former som liknar ruiner men visar sig vara organiska kroppar, samt sinnrika konstruktioner som balanserar mellan att vara bladverk och inhägnader, och trädstammarnas grenverk bildar kyrkfönster och rosetter.

De bästa av Fagerholms bilder är de där vattnet tar över bildytan. Då får det en oändlig aspekt och ger landskapet en postapokalyptisk känsla. Det finns fler återkommande element i bilderna. I minst tre av dem möter vi en flytande figur som både för tankarna till den förlorade Ofelia, men också till Occupy Wall Street-rörelsens speciella mask. Samma rörelses smått uppgivna protest mot given ordning målas återkommande upp i dystopiska penseldrag. Ändå trivs man i Fagerholms värld i likhet med Max i Vildingarnas Land. Och vi  förblir där tills vi måste resa hem genom dagar, veckor, månader och år.

Adress: Skomakargatan 3, StockholmUtställningen pågår under perioden 22/9 – 7/10

Jakob Anckarsvärd (text), Nationalgalleriet (foto)

Anckarsvärd är skribent, konstnär och it-pedagog, verksam i Stockholm och Glasgow. Han driver även konstnärssiten: www.altruistartists.blog.se, samt sänder podradion: "Konstliv", från Konstnärshuset. Anckarsvärd har speciell fokus på konstnärsdrivna gallerier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.