Publicerad 07 februari 2016 Av I Konsten väljer Med 8700 Visningar

Martin West på Galleri Olsson

MW2016.17Martin Wests utställning på Galleri Olsson visar flera sidor av konstnärskapet, och att det finns en konsekvent linje i hans utveckling. West har tidigare ställt ut på det anrika galleriet Konstruktiv Tendens (som existerade mellan 1981-2009). Galleriet hade en tydligt utpräglad inriktning och visade samtidigt vilken bredd konstruktiv konst kan ha. Det samma kan sägas för Martin West som denna utställning visar en stor mängd verk i ett galleri med en mindre yta än de flesta andra i Stockholm. Frågan är om inte ”more is more” ibland,  för här skapas ett påstående med skärpa. Skulpturer är även placerade på golvets gråa heltäckningsmatta, vilket aktiverar rummet mer än det kanske begränsar besökarens rörelser.

MW2016.16Flera av Wests mönster och former återkommer i både skulpturala verk och i målningarna. Det är svårt att inte bli begeistrad i de dukar som har en tredimensionell effekt med pyramidformer vilka ”kommer ut” ur duken. De förändras också beroende på hur man förhåller sig till dem i rummet. Det bjuds på flera olika slags kompositioner och formspråk och vissa dukar är målade i fasetter. Både fasetterna och pyramidformerna har återfunnits i det konstruktivistiska formspråket sedan förra seklets första hälft, men  exempel finns även hos yngre svenska konstnärer som Jesper Nyrén. Wests variationer skiljer sig från andras och hans konst har flera olika kvalitéer. Bland annat så går den utöver  perfektion och minimalism. Målningarna inte är utförda med tejp utan behåller en känslighet och ett mänskligt anslag.

Utställningen heter ”Guide to Gray”, och nog det kan behövas en konstnärs ledsagande för att uppskatta de gråa färgernas variationer och kvalitéer i vardagen och dess miljöer. I Wests gråa nyanser, fält och former hittar man något mer, något nytt och något annorlunda.

Jakob Anckarsvärd

Foto: Martin West. Galleri Olsson, Fredsgatan 12. Utställningen pågår 16 januari till 13 februari 2016

Anckarsvärd är skribent, konstnär och it-pedagog, verksam i Stockholm och Glasgow. Han driver även konstnärssiten: www.altruistartists.blog.se, samt sänder podradion: "Konstliv", från Konstnärshuset. Anckarsvärd har speciell fokus på konstnärsdrivna gallerier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.