Publicerad 08 september 2014 Av I Gå och se! Med 11744 Visningar

Maria Nordin på Galleri Magnus Karlsson

MN1401Konstnärliga samarbeten är inte en enkel sak. Antingen ska kontrahenterna vara helt samspelta, eller så ska de vara öppna för det oväntade. I sin utställning Landformer har Maria Nordin samarbetat intimt med kollegan Kristina Bength i ett av utställningens verk (samt ett annat på Konstakademien). Utställningen ackompanjeras också av texter ur Lotta Lotass bok Den svarta solen. Det är Nordins verk som utgör utställningens ryggrad, men när konstnärerna har fört en dialog och t.o.m. samverkat kring en gemensam målning har de bägge vuxit utöver sina individuella begränsningar och lyckats upptäcka sidor av den egna motivkretsen som inte är omedelbart tillgängliga.

Bägge konstnärerna har ett speciellt intresse för individen och det avtryck som människans kropp och verksamhet lämnar i omvärlden. Hos bägge finns också dragningen mot det objektiva, mot de fysiska föremålen och det fysiska livsrummet som unik form. I Landformer – titeln befinner sig bara en bokstav från den snarlika Blandformer – ger Nordin sig möjligheten att prova ut sitt koncept bortom det programmatiska. Människans kropp, individers ansikten och lemmar flyter samman med naturen och arkitekturen. Stundtals blir det omöjligt att avgöra vad som egentligen är avbildningen av ett konkret motiv och vad som är en tolkning av måleriet som uttrycksform. Landformer är en komplex utställning med många bottnar, och som engagerar flera sinnen. Som utställningsbesökare måste man ge den tid, men då blir man också rikt belönad.

Adress: Fredsgatan 12, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 4/9 – 5/10

Anders Olofsson (text), Galleri Magnus Karlsson (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.