Publicerad 07 april 2014 Av I Gå och se! Med 11230 Visningar

Maria Hedlund på ELASTIC

IMG_20140410_220223Malmögalleriet ELASTIC har flyttat till Stockholm, och tar med sig en rad högintressanta konstnärer som Magnus Wallin, Anders Sletvold Moe, Ditte Ejlerskov och Maria Hedlund. Den sistnämnda är också galleriets första separatutställare i de nya lokalerna i galleriklustret kring Hudiksvallsgatan. Maria Hedlund har fotografiet som nav i sitt konstnärskap, men det gör henne fördenskull inte till en fotokonstnär. Den fotografiska bilden fungerar som ett av flera instrument som hon använder för att reflektera över sin relation till omvärlden och tingen. Utställningens titel – “Om någon sorts kunskap” – ringar in vad det hela handlar om. Det är ingen dokumentation av verkligheten i den konventionella bemärkelsen som står i förgrunden. Snarare tar Hedlund fram varje objekt för sig, tittar på det noga och låter det utveckla en egen identitet.

I det största av utställningsrummen har hon placerat rad efte rad av svartvita foton av olika förmål som hämtats från hennes personliga närmiljö. Formatet på bilderna skulle man kunna beskriva som uppskruvade passfoton, vilket gör att föremålen antar karaktären av individer. De upphör att behandlas som komplement till oss själva och pockar på uppmärksamhet på sina egna villkor. De annekterar ett stycke personlighet som måste respekteras. Samtidigt är de del i en större undersökning som Maria Hedlund gör av den verklighet som hon är en del av tillsammans med alla oss andra. Det är en process som mer har syftet att tangera de magiska och omärkliga sidorna av vardagen än att sätta in alltsamman i en logiskt organiserad helhet. Maria Hedlund åteuppväcker något av den förundran inför världen som en alltför långt driven vetenskaplighet nästan tagit död på.

Adress: Gävlegatan 10 B, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 5/4 – 10/5

Anders Olofsson (text och foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.