Publicerad 20 januari 2015 Av I Gå och se! Med 3683 Visningar

Magnus Thierfelder på Elastic Gallery

Elastic Gallery har specialiserat sig på den slags postminimalistisk konst som med varierande format och tekniker alltid lyckas hitta ett tonläge som är subtilt på gränsen till det ohörbara, men som ändå förmår fånga betraktaren och bromsa ned hastigheten i upplevelseprocessen. Tidigare har vi kunnat så utställningar av exempelvis Per Mårtensson, Maria Hedlund och Anders Sletvold Moe, konstnärer som excellerar i just detta starkt koncentrerade uttryck. Nu har turen kommit till Magnus Thierfelder, en av de konstnärer som varit galleriet trogen längst av alla. Och gillar man Elastics profil blir man inte besviken.

magnus4Magnus Thierfelder är en konstnär som värnar om de små rörelserna och de omärkliga upptäckterna. Han är en svuren fiende till det svulstiga, och föredrar att hitta konstens embryo i mötet mellan olika prosaiska företeelser och föremål hämtade direkt ur vardagen. En videoloop visar en vanlig plastpåse som “andas” med ett lite ansträngt ljud, ungefär som om den företagit en språngmarsch hem från snabbköpet. På väggen mitt emot hänger en serie geometriska former som beskriver ett snett perspektiviskt betraktande, oberoende av från vilket håll man väljer att snegla på verket.

Andra gånger är det den inneboende potentialen hos fysiska föremål som Thierfelder undersöker. På ett lågt podium breder en veritabel armada av metallföremål ut sig, sammanställda på ett sätt som skapar en förnimmelse av rörelse trots att hela installationen är statisk. Andra gånger leker konstnären med logiken, som när han placerar en vanlig tegelsten strax under taket, försedd med en snörstump som svans för att man ska få förnimmelsen av en ballong som just slitit sig.

Magnus Thierfelders utställning riktar sig inte till den adrenalintörstande. Eller kanske är det just den slags individ som behöver konst av detta slag, som vänder ut-och-in på såväl förväntningarna som naturlagarna och sänker rösten för att därigenom bli mer övertygande.

Adress: Gävlegatan 10 B, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 15/1 – 21/2

Anders Olofsson (text), Elastic Gallery (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.