Publicerad 09 februari 2016 Av I Gå och se! Med 11136 Visningar

Lois Patiño på Konstnärshuset

montana-en-sombra-2_670I Lois Patiños första svenska soloutställning på Konstnärshuset i Stockholm visar den 32-årige filmaren och videokonstnären tre verk, för första gången utställda sida vid sida. Det är curatorn Celia Prados vision som fört konstnären till Sverige och avgjort utställningsformen där verken ”Natt utan avstånd” (2015), ”Bilden brinner” (2013) samt ”Berg i skugga” (2012) klippts ner till 15 minuter vardera för att i Stora Galleriet tillsammans bilda triptyken ”Perto” (Nära).

I Patiños filmer är den sublima naturen ständigt närvarande. Ofta väljer filmaren ett perspektiv som får människor att reduceras till mikroskopiska varelser. Människofiguren tyckts fungera mer som en påminnelse om naturens betvingande närvaro, som ett index över vår tillfälliga existens i kontrast till naturens permanens.

Men naturen i Louis Patiños filmer fungerar inte bara som en påminnelse om människans minimala existens. Den är även på olika sätt bildmässig i sitt uttryck. I ”Berg i skugga” står klippornas svärta i kontrast till snöns vithet, och filmens platthet bidrar till intrycket av en abstrakt målning snarare än en naturfilm. Filmen ”Bilden brinner” utforskar elden som form och symbol. Mot den svarta natten är elden på samma gång formlös som tydligt utmejslad mot bakgrunden och de svagt urskiljbara brandmän som rör sig runt den.

ALTA4_670Utställningens tredje verk, ”Natt utan Avstånd”, handlar om de smugglare som under århundraden befolkade bergen på gränsen mellan Portugal och Galicien. I Patiños tydligt kännetecknande långsamma tagningar är naturen nästan stillastående. I den skarpa och färgstarka negativa bilden skönjs knappt människorna, medan klippornas och trädens texturer blir desto tydligare. Återigen hamnar fokus på yta och platthet, på de måleriska aspekterna av filmen.

Det är ett livfullt konstnärskap vi möter på Konstnärshuset. Lois Patiño har redan gjort sig ett namn både i Spanien men också internationellt. Passa på att se denna kraftfulla utställning.

Johanna Theander

Foto: Lois Patiño. Konstnärshuset, Smålandsgatan 7. Utställningen pågår 30 januari – 28 februari 2016

Johanna Theander är konstskribent med examen i konstvetenskap och kulturvetenskap från Lunds universitet. Hon skriver regelbundet för Konsten.net.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.