Publicerad 09 januari 2010 Av I Konstkommentarer Med 35859 Visningar

Lista på danska

kunsten_bestÄven våra danska vänner på nätpublikationen Kunsten.nu har varit i listtagen. Deras best-of-lista utgår från vilka artiklar på sajten som varit de mest lästa. Som komplement har redaktionen valt sina favoriter. Mest lästa artikel var Matthias Hvass Borellos “Stop det pis!”, en stark polemik mot graffiti som samtida konstform. Borello lyckades reta upp hela undergroundetablissemanget genom att dödförklara en stor del av den samtida graffitin som en självupptagen form av antiintellektualism.  Borellos text var inte en redaktionell artikel, utan ett debattinlägg. Även den näst populäraste texten var ett debattinlägg, även det skrivet av Matthias Hvass Borello, om konstkritikernas roll.

Redaktionens lista toppades av recensionen av Jeppe Heins utställning på ARoS under rubriken “Kunsten at grine i kor”. Som god tvåa kommer inte en konsttext, utan recensionen av Lars von Triers omdebaterade film “Antichrist”. “Skandalen du inte kan ignorera”, skriver Rasmus Kjærboe, och placerar in filmen i en lång tradition av konstprovokationer där allt från foto och klippning till marknadsföring och mediehantering hänger samman i en väl genomtänkt helhet. En av årets mest tänkvärda recensionstexter, helt klart. Läs texten på www.kunsten.nu!

Anders Olofsson (text), Kunsten.nu (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.