Publicerad 24 september 2010 Av I Gå och se! Med 2622 Visningar

Lisa Jeannin på Malmö Konstmuseum

Lisa_Jeannin_press1 kopiaVem är spindeln i nätet? Jag har sett den förut. Och med stegrade häpnad följt hur den spelat gitarr, varit filmmaskinist och tittat på TV. Allt med samma frenesi och samtidigt upphöjda lugn. Spindeln dyker upp i nästa alla av Lisa Jeannins och Rolf Schuurmans sju animationer som tillsammans med några stubbgubbeskulpturer nu visas som en sammanhängande miljö i Malmö Konstmuseum. Vi möts av en tillvaro som både liknar och skiljer sig från vår. Och där spindeln opererar i den snillrikt installerade utställningens centrum. Men är det bara för sitt eget nöjes skull som den styr över filmernas alla excentriska figurer? Och är spindeln i så fall god eller ond?

Det är inte helt lätt att avgöra och denna osäkerhet är utställningens styrka. Tillsammans med filmernas charmerande grovkorniga estetik, med bilder som hackar och skiftar i ljusstyrka, gör den suggestiva ljudbilden att rummen försätts i en förtätad stämning som skiftar mellan undergång och förlösning. Längst in i utställningen pågår en magiskt uråldrig rit mellan en mångarmad gudinna, ett myller av små leksakstroll och en gorilla som irrar i en spegellabyrint. Innebörden förblir dold genom att förloppets smittande absurda rationalitet vrider sig runt sig själv.

Lisa Jeannins lekfullt anarkistiska fantasier är fyllda av en oemotståndligt befriande humor och omsorg om hantverket. När väggen som ett av verken projiceras mot plötsligt öppnas är det bara att kliva in i bildernas parallella verklighet.

Adress: Malmöhusvägen 6, Malmö
Utställningen pågår under perioden 5/9 – 5/12

Magnus Bons (text), Malmö Konstmuseum (foto)

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.