Publicerad 18 april 2013 Av I Konsten väljer Med 2863 Visningar

Lilibeth Cuenca Rasmussen på Christian Larsen Gallery

lilibethChristian Larsen Gallery ställer för andra gången ut den danska konstnären Lilibeth Cuenca Rasmussen. Utbildad på Det Kongelige Danske Kunstakademi i Köpenhamn hade Cuenca Rasmussen sin första separatutställning 2000 och har senast tilldelats Danmarks mest prestigefyllda konstpris Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat. Den senaste installationen som nu visas på Christian Larsen, ”Mobile Mirrors” är uppbyggd kring skulpturgruppen ”Outer Reflection #1-4”. Fyra skyltdockor klädda i heltäckande dräkter av spegelmosaik visas tillsammans med fotografier av en person klädd i samma spegeldräkt, som rör sig runt i shoppingcentra och andra kommersiella miljöer i Sydostasien. En performancevideo med personer klädda i samma dräkter inspelad på Den Frie i Köpenhamn visas i rummet bredvid. Installationen är mångbottnad där teman såsom konsumtion och individualitet brottas med varandra beroende på hur den presenteras. Vernissagen omfattade även ett performance likt det som presenteras i videoverket. Här möts skyltdockans kropp och människokroppen i ett kusligt samspel där gränsen mellan kropp och föremål suddas ut och frågan om vad som är individ eller materiellt ting blir oerhört viktig men svårt att tyda ut. Inuti spegeldräkten blir människan ingenting, en schablon av en person men i verkligheten enbart omgivande människor och miljöer samt deras avspegling i spegelhuden.

I annan kontext symboliserar kroppen i Lilibeth Cuenca Rasmussens spegeldräkt någonting annorlunda. I shoppingcenter och butiker blir den en spegling av det konsumtionssamhälle som håller oss i ett järngrepp. Vi definieras av de materiella produkter vi konsumerar och äger. Här blir dock den levande skyltdockan en spegel mot vår samtid där vanor och bruk uppmärksammas och ifrågasätts. Den levande skyltdockan blir även (medvetet eller omedvetet) en reflektion av hög- och popkultur där spegeldockan i galleriets vita rum representerar finkultur medan den på gator och torg förvandlas till folklig popkonst mest lik de otaliga gatukonstnärer som ofta träng i turisttäta kvarter.

Adress: Hudiksvallsgatan 8, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 4/4 – 12/5

Johanna Theander (text), Anders Olofsson (foto)

Johanna Theander är konstskribent med examen i konstvetenskap och kulturvetenskap från Lunds universitet. Hon skriver regelbundet för Konsten.net.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.