Publicerad 18 maj 2011 Av I Konsten väljer Med 7075 Visningar

Leif Holmstrand på Crystal

holmstrandLeif Holmstrands andra separatutställning på Stockholmsgalleriet Crystal fogar sig in i raden av framträdanden som konstnären gjort under de senaste åren. Hans konstnärskap tillhör inte de mest lättmsmälta i landet, men varje utställning är ett litet äventyr i sig. Man vet helt enkelt aldrig riktigt var man har konstnären. Holmstrand arbetar i gränslandet mellan textilkonst, performance och litteratur (foto och video är faktiskt också med på ett hörn). Just denna simultana effekt av flera olika uttrycksmedel är en viktig komponent i allt han gör, så även denna gång. Holmstrands tilltro till språket som ett verktyg för att berätta Sanningen med stort S ligger på en ganska låg nivå. Snarare är det så att hans verk ständigt kretsar kring ofullkomligheten hos alla språk- eller symbolsystem; han rör sig i cirklar kring sitt motiv och pejlar dess utsträckning, väl medveten om att bilden till slut ändå alltid blir bristfällig.

På Crystal fylls rummet av allehanda textila “collageobjekt” som snörpts och sytts samman av olika tygstycken, gärna slipsar (som är en traditionell manlig maktsymbol och i mer formella affärskulturer det enda färggranna plagg en man förväntas bära). Som ofta hos Leif Holmstrand är makten över språket och makten över tingen/människorna två aspekter av samma sak. Språk och kön är delar av samma system med vars hjälp vi delar upp verkligheten i ätbara bitar. Samtidigt vilar det något småkusligt över utställningens insnärjda, upphängda och hopknutna former. Längst inne i dem finns en energi som väntar på förlösning. Men det lär ta ett bra tag innan den får sitt utlopp.

I samband med utställningen publiceras även en katalog som täcker Leif Holmstrand konstnärskap under perioden 1997 – 2010. Ett måste för den som vill stifta närmare bekantskap med detta mycket säregna och självständiga konstnärskap.

Adress: Hudiksvallsgatan 4 B, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 12/5 – 12/6

Anders Olofsson (text och foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.