Publicerad 17 september 2015 Av I Konsten väljer Med 6922 Visningar

Leif Elggren på Galleri Se

I det konstnärsdrivna Galleri Se visas just nu Leif Elggrens utställning Kaffe. Den som följt Elggrens konstnärskap vet att han ofta arbetar med att tolka dolda betydelser, och att söka gömda samband och korrespondenser i materiella och immateriella företeelser. Det handlar om att undersöka andra sanningar om världen än de som godkänts av de nu auktoriserade makthavarna. Meddelanden från den andra sidan lockas fram genom att konstnären söker kontakt med sitt eget undermedvetna; genom att spå i kaffesump, smälta blyklumpar eller tolka budskap i ljudbrus.

Elggren KaffeI utställningen Kaffe arbetar Elggren med måleriet som medium och visar ett drygt tjugotal brunfläckiga bilder i ganska små format. ICA:s snabbkaffe har, med en sockertillsats som gör att det fäster mycket bra på pappret, lösts upp i vatten och använts som akvarellfärg. Det vi ser är bilder utan föreställande former eller föremål; töckniga, flytande med en oftast ljus, tunt målad bottenfärg. Ytterligare lager ovanpå förtätar vissa partier till fastare öar. Där färgen koncentrerats är den mörkt svartbrun och en frätande glans lyser fram. Betraktaren kan se gestalter formas bland färgslöjorna – ett ansikte, ögon, kroppar, djur – och sedan sjunka tillbaka i töcknet.

Leif Elggren är inte främst målare utan konceptkonstnär, och här arbetar han med en idé om att få kontakt med ”andra sidan” genom ett uttryck som anknyter till både automatiskt tecknande och en folklig ockult tradition. Metoden automatiskt tecknande har använts av konstnärer som Michaux, Dali, Hilma af Klint och många andra och i ett sådant arbete är det seriella upprepandet en viktig beståndsdel. Metoden och helheten framkallar möjligheten att fiska upp specifika betydelser genom att dyka ner i det omedvetna, liksom upprepandet kan framkalla en sorts transtillstånd där tecknaren inte censurerar sitt uttryck.

Det är en mycket sevärd utställning som vid första anblicken inte är lättillgänglig för den som är ovan att se konst. Men ta dig tid och du ser både att målningarna är vackra och att det finns humor och engagemang. Samt tankar om ett undersökande av människans villkor och frihet. Läs också Leif Elggrens egen text om sitt arbete som finns på galleriets hemsida.

Maria Backman

Foto: Galleri Se, Slaggatan 21, Falun. Utställningen pågår 5 – 26 september.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.