Publicerad 06 september 2010 Av I Konsten väljer Med 2692 Visningar

Lars Brunström på Krognoshuset

BrunstromDet är trångt i de smala stentrapporna i det medeltida Krognoshuset i Lund när konstföreningen Aura håller vernissage för Lars Brunströms utställning “Animated nature”. Mer luft är det mellan konstverken som placerats i varsitt rum i den tornliknande byggnaden.

De rörliga skulpturerna föreställer olika djur och är tillverkade i material som latex, silikon eller polymerlera (plastlera). Rörelserna skapas på mekanisk väg. Ofta förvanskar, upprepar eller förlänger konstnären ett enskilt rörelsemönster i tid. Strävan att dra ut essensen av rörelsen blir särskilt tydlig i verket ”bufo, bufo, vanlig padda” som visas i källaren. Uppställda på rad bakom varandra har var och en av de sex paddorna i skulpturserien, liksom i ett enda gemensamt hopp, stannat upp i en fryst rörelse. En av dem svävar med hjälp av magnetism fritt i luften.

Högst upp i Krognoshuset finns en annan installation där två kaniner på mekanisk väg gör vad kaniner kanske mest är kända för att göra. Den humoristiska skildringen blir samtidigt en illustration över den mest primitiva och djuriska av rörelser.

I rummet precis vid entrén rör sig någonting på väggen. Vid en närmare betraktelse visar det sig vara en konstgjord vit geckoödla som enligt ett visst rörelsemönster kryper omkring mot det vita underlaget. Utöver färglösheten skiljer den sig från en verklig geckoödla genom att inte ge ifrån sig något läte. Så strävar inte Lars Brunström efter att skapa en naturupplevelse eller en kopia av skulpturernas naturliga förlagor utan, som han själv uttrycker det på sin hemsida, vill han skapa ”en extrem långt ifrån det naturliga”. Det lyckas han riktigt bra med.

Adress: Konstföreningen Aura, Mårtenstorget, Lund
Utställningen pågår under perioden 4/9 – 10/10

Lena Karlsson (text), Lars Brunström (foto)

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.