Publicerad 08 september 2014 Av I Konsten väljer Med 4458 Visningar

Kvie och Lindahl på Stene Projects

lindahlJan Stenes galleri/projektrum är en av Stockholms mest oförutsägbara konstplatser. Ena halvan av lokalen är en ganska traditionell vit kub med tillhörande kontorsdel, men den andra delen är en närmast sakral lokal belägen i ett gårdshus. Mellan de bägge lokalerna finns stora möjligheter att skapa korrespondenser och bjuda på överraskningar, vilket också ofta sker.

I den nya utställningen med Jone Kvie och EvaMarie Lindahl fungerar samspelet ovanligt bra. Lindahl arbetar med blyerts i en närmast meditativ tradition, där själva den långsamma och noggranna arbetsprocessen är minst lika viktig som själva slutresultatet. Här påminner hon om kolleger som Fredrik Hofwander och Gunnel Wåhlstrand, men hos EvaMarie Lindahl finns andra kvaliteter som gör att hennes bilder har en egen särart. Tittar man riktigt nära på de minutiöst utförda blyertsteckningarna sönderfaller de i ett myller av streck och punkter, ungefär som den dokumentation av signaler från fjärran solsystem som astronomernas instrument hämtar in från världsrymden. Motiven djupnar till en nivå där de fotografiska förlagorna visar sig dölja andra kommunikationsmönster som förmedlar budskap till oss bortom det alltför lätt igenkännbara.

I den andra utställningslokalen visar Jone Kvie verket Vessel. Som vanligt balanserar han på gränsen mellan det minimalistiska och det konceptuella, med vaga referenser till nutidshistorien och vår relation till universum. Som bakgrund finns rymdfärjan Columbias haveri, där kontrollrummet på marken av barmhärtighet inte berättade för besättningen på rymdfärjan att farkosten var dödsdömd på grund av skador den fått under starten. När sedan olyckan var ett faktum beslutade man att försegla både kontrollrummet och de datorsystem som innehöll information om händelseförloppet. Kvies Vessel vilar lika outgrundlig som monoliten i Stanley Kubricks film 2001 – ett rymdäventyr. Man blir osäker om ett innehåll alls existerar, eller om det är det fysiska utanverket som är själva innehållet, ett objekt på vilket vi kan projicera alla våra drömmar, förhoppningar och farhågor. Vessel är skulptural vältalighet på en mycket lågmäld nivå.

Adress: Brunnsgatan 21 B, Stockholm
Utställningarna pågår under perioden 4/9 -27/9

Anders Olofsson (text), Stene Projects (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.