Publicerad 05 juli 2018 Av I Gå och se! Med 4871 Visningar

Kristina Jansson på Norrtälje konsthall

Kristina Janssons målningar Cut 1 och Cut 2 visar tvärsnitt av våningsplan. Varje del har sin egen rumslighet, med olika händelseförlopp och detaljrikedom. Kaotiska installationer och ett belamrat piano. Bakom en liggande kvinnogestalt står ett staffli, med en målning föreställande ett vidsträckt landskap. Det är minst lika spännande att utforska målningarnas delar som att ta sig an helheten. Det här är ett måleri som i full styrka visar upp den oheliga blandningen av att vara både bild och material.  

Utställningen Dirty Disipline innefattar nya och några äldre verk av Kristina Jansson, född 1967 och sedan början på seklet en av våra mest uppmärksammade målare. Man skulle kunna argumentera för att flera av konstverken som presenteras visar ett måleri som ligger nära andra konstnärers. Jag tolkar det som att isolering helt enkelt inte verkar ligga för Jansson.

Det är en styrka. Att befinna sig i dialog med det som finns omkring ens egen position är både befogat och öppenhjärtigt. Experimenterandet med måleriet kräver annat måleri och konstverken som visas understryker, med all tydlighet, att bra måleri har en alldeles speciell kontakt med vår hjärna. Till den delen med vilken vi ser och ger betydelse och mening till världen omkring oss. Detta är bra hjärngymnastik.   

Million Dollar Painting är en närläsning av en hundradollarsedel, ett utsnitt av sedelns fram och baksida. Osökt förs tankarna till ekonomins komplexitet, samtidigt som pengen fråntagits sin finansiella styrkeposition och upphöjts till målerisk yta.  

Det står att konsthallen målat om golvet för den här utställningen. Det adderar säkert till helhetsupplevelsen, men för mig räcker varje målning i sig alldeles utmärkt.

Jenny Danielsson

Foto: Jean-Baptiste Béranger, Andréhn-Schiptjenko. Norrtälje konsthall, Galles gränd 7, Norrtälje. Utställningen pågår 26 maj – 12 augusti 2018

Jenny Danielsson är frilansskribent och tycker om att prata konst. Det gör hon i podcasten The Artword och i Danielsson & Carlson, som hon driver tillsammans med Oscar Carlsson. Med studier i konstvetenskap och idéhistoria i bagaget har hon arbetat både på museum och galleri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.