Publicerad 28 maj 2020 Av I Konsten väljer Med 3341 Visningar

Konstens frågeformulär samlas i ny bok!

Kostar endast 285:- (inkl. moms och frakt) per st. Beställ här!


 

Ur förordet till Konstens frågeformulär:

Hur ser konstnären på sitt arbete? På andra konstnärers verk? Vad tänker hon eller han om arbetsprocessen, vilken roll spelar inspiration i deras verksamhet? Och vad är konst till för, egentligen?

När jag blev redaktör för Konsten.net ville jag skapa en plats för konstnärerna på sajten. Jag ville att deras röster och tankar skulle höras. Därför att konstnärernas egna formuleringar ger en alldeles särskild ingång till deras konst. Jag har länge varit intresserad av att läsa hur konstnärer beskriver sin process och tänkte mycket på hur ett sådant format kunde se ut. Konstnärerna skulle få prata till punkt, men ändå vara tvungna att följa en förutbestämd struktur.

Jag satte ihop ett formulär där frågorna på ett okomplicerat sätt öppnar upp för jämförelser. Det kändes viktigt att varva kvinnor och män, liksom konstnärer från olika generationer och som arbetar med olika tekniker. Du som följer Konsten.net har kunnat läsa Frågeformulären som publicerades mellan våren 2016 och sommaren 2019. Det blev snabbt ett mycket läst och uppskattat inslag. Från början hade jag inte planerat att publicera ett visst antal, men upplevde att formulären fick större betydelse ju fler som svarade. Urvalet av konstnärer har följt ett organiskt slingrande förlopp där både nyfikenhet och tillfälligheter fått bestämma.

Det har varit en stor förmån för mig att ta del av konstnärernas svar som blivit både ordrika utläggningar och koncisa enradingar. Just formulärets inledande uppmaning ”beskriv din konst med tre ord” tycker jag har gett komprimerade och poetiska ögonblicksbilder.

Nu har alla Frågeformulär samlats i en bok – och nya Konsten förlag har gett ut sin första bok. Som förhoppningsvis kommer att följas av fler. Beställ boken, vackert formgiven av Patric Leo, om du vill läsa svaren från Johanna Gustavsson Fürst, Viktor Rosdahl, Stina Stigell, Stig Sjölund, Arijana Kajfes, Enno Hallek och ytterligare 126 andra konstnärer.

Magnus Bons

Jag är Konstens redaktör sedan hösten 2015. Förutom på Konsten.net skriver jag i Dagens Nyheter, Konstperspektiv och Fotografisk tidskrift.