Publicerad 11 oktober 2018 Av I Frågeformuläret Med 1709 Visningar

Konstens frågeformulär # 98: Olle Essvik

Olle Essvik, The Chance Execution 2017, Artist book, 110 * 140 mm

Beskriv din konst med tre ord: Böcker, algoritmer och möten.

Hur ser din arbetsprocess ut? Jag läser en del och blir inspirerad av det jag läser, berättelser som kan leda till idéer och uppslag till nya verk. När jag börjar kan jag ha konkret idé som vävs ihop med något annat. En process som påverkas av slump, men som också påverkas av andra då många verk jag skapar är sociala och interaktiva. Sedan drivs jag väldigt mycket av lust och nyfikenhet och många av de maskiner, böcker och mjukvaror jag gör bygger på lusten att skapa. Eftersom mina maskiner/mjukvaror skapar verken blir jag en form av betraktare till de verk som mina maskiner slumpmässigt eller interaktivt spottar ur sig, och min roll kan i vissa fall bli oklar. Även många av mina bokprojekt är sociala och jag har de senaste åren drivit projektet The Enemies of Books där jag använt föreläsningen och workshopen som en form för skapande och där andra varit en del av verken. Den processen kan jag aldrig helt styra eller förutspå.

När jag samarbetar med andra konstnärer i bokprojekt blir jag en medskapare utifrån någon annans idéer och min arbetsroll blir en blandning mellan förläggare, konstnär, formgivare och bokbindare.

Vad inspireras du av? Böcker och slump. I mina verk brukar jag använda mig av slumpen och låter den styra vad som händer, en inspiration då detta leder till oväntade möten och händelser. Just nu inspireras jag mycket av de konstnärer som jag samarbetar med och som rojal (ett experimentellt förlag jag driver tillsammans med Joel Nordqvist) kommer ge ut böcker med. Geraldine Juárez, Jonas Ingvarsson, Jeff Olsson och Simon Berg står alla för reflektioner kring material eller verk där materialet är en viktig del av skapandet/verket. Det blir ett gäng fina böcker som blir klara i augusti.

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Jag har genom åren samlat på konst gjord med datorer med fokus på 1970-talet, det första decenniet av bilder skapade av datorer. Väldigt enkla motiv som blir mer spännande ju mer digitaliserad konsten och samhället blir. Bilderna i sig inte alltid är intressanta, men vetskapen om att de en gång var de första och mest högteknologiska bilderna gör dem intressanta, inte minst utifrån en samtida digital kontext. Idag är de en form av virtuella grottmålningar. Så på min vägg hänger dataverk av Sture Johannesson, Vera Molnar och Manfred Mohr. Har också ett antal verk och bilder som relaterar till det jag håller på med just nu eller några av de robotar jag byggt i trä och lera. I ateljén hänger också en bild av Helga Härenstam, en bild på en äldre man som blickar ut på vyn från ett tåg genom Ukraina.

Sture Johannesson (1935-2018)

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Helga Härenstam som också är min livspartner och inspiration. Är svårt att nämna en och min konst inspireras av såväl författare som konstnärer, men några av de som betytt mest är Georges Perec, Lotta Lotass, Ilya & Emilia Kabakov, Öyvind Fahlström, Sture och Charlotte Johannesson, Susan Howe, Ola Pehrson, Goodiepal, Tinguely och många fler.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Två verk av Palle Nielsen: Modellen, visad på Moderna Museet 1968, och bokverken Orfeus och Euridyke & Isola.

Vad är konst till för? Jag tror konsten som objekt är viktig och fyller en funktion för reflektion och perspektiv på vår samtid och att vara människa. Men den största funktionen är själva processen att skapa; människans strävan att skapa och den stora betydelse detta har i vårt samhälle, med allt från byggandet av Lego/Minecraft, syjuntor och teckningskurser på ABF till universitets utbildningar inom konst. Att skapa och genom det undersöka/kritisera sin omvärld och sig själv är viktigt och en stor del av att vara människa, oavsett om du arbetar som professionell konstnär eller redigerar foton för familjealbumet.

Vad är konst inte till för? Ekonomiska investeringar och museers dolda samlingar och arkiv.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Att återinföra estetiska ämnen som obligatoriskt ämne på gymnasiet, som Alliansen tog bort 2011. Socialdemokraterna och Miljöpartiet hade som förslag att återinföra ämnet, men i juni 2018 röstade SD tillsammans med Alliansen ner förslaget på ett obligatoriskt estetiskt ämne på gymnasiet. Detta kommer påverka intresset för konst och konstutbildningar på sikt. Det har varit ganska tyst om detta och jag kan sakna en debatt om det kreativa skapandets betydelse i samhället och skolan. Det kreativa tänkandet och förmågorna som finns i estetiska ämnen är viktigt för innovation, forskning och nya och andra perspektiv på tillvaron. Det kreativa skapandet kommer bli allt viktigare ju mer datoriserade vi blir, många yrken kommer ersättas av datorer, men det kreativa skapandet är väldigt svårt att återskapa med datorer och kanske just därför är konsten något som än mer kan behövas för framtiden.

jimpalt.org

rojal.se

Olle Essvik var senast aktuell med en utställning, performance och bok (en bibliografi på Antipyrine förlag) på Århus Konsthall. Där visades nätkonst, böcker, digitala publikationer och spel som han skapat de senaste 15 åren. Våren 2018 släppte han boken The Enemies of Books om materialitet, spår, publicering och mänskliga spår

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.